Nekaj vprašanj

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
mrga64
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 7. Avg 2009 ob 10:51
T-2: Še nimam

Nekaj vprašanj

Odgovor Napisal/-a mrga64 » 7. Avg 2009 ob 11:22

Pred dvemi leti smo kupili hišo, ki smo jo sedaj obnovili in se bomo v roku enega mesca tudi preselili. Od t2 sem dobil informacijo, da je pri meni možen vdsl. Odaljen naj bi bil 984m od centrale. Ker že imam naročniško pogodbo pred sabo, me zanima nekaj stvari. Omarico od telekoma in kabelske imam ampak smo pri obnovi na novo naredili inštalacijo po hiši in pripeljali kabel do omarice. Zanima me kdo mi bo to zvezal telekom ali t2? In ali moram obvezno imet tel. prikluček (številko) za vdsl storitve. Ker domačega telefona ne mislim imet saj imamo vsi mobitele in ni potrebe. Imel bi pa internet in iptv.

mrga64
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 7. Avg 2009 ob 10:51
T-2: Še nimam

Re: Nekaj vprašanj

Odgovor Napisal/-a mrga64 » 7. Avg 2009 ob 13:30

Vidim da je bilo kar nekaj ogledov pa nobenga odgovora, pa bi mogoče še to dodal, da je telefonski prikjuček pred leti bil aktiven, zdaj pa najmajn 2 leti ne več. In zdj nevem ali moram prvo telekom prikjučit, kar so ziher spet kakšni stoški in pol se prestavit na t2, oziroma lahko uredim vse preko t2? Za omarico zvezat se mi pa po logiki zdi , da moram telekomovce poklicat, da povežejo, saj je njihova last?

Uporabniški avatar
borut
Guru
Prispevkov: 911
Pridružen: 25. Okt 2006 ob 22:11
T-2: Že imam
Paket: 4Mbit/512Kbit

Re: Nekaj vprašanj

Odgovor Napisal/-a borut » 7. Avg 2009 ob 13:42

em.. če je bila linija že kdaj vklopljena in če imajo na voljo parice, ti ne bo treba nič plačevat telekomu in boš T-2 storitve takoj lahko uporabljal.
Le podpiši in pošlji pogodbo. Tako bodo tehniki najhitreje ugotovili kaj se da narediti. Po potrebi bodo tudi sami komunicirali s Telekomom.

Če parica še ni speljana, jo je treba najprej naročit in plačat priklopitev parice itd.
Slika

mrga64
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 7. Avg 2009 ob 10:51
T-2: Še nimam

Re: Nekaj vprašanj

Odgovor Napisal/-a mrga64 » 7. Avg 2009 ob 18:15

Joj js nc nekapiram :oops: kva je zdej parica spet? Od t2 sem dobu odgovor, da omarico mi morjo telekomovci zvezat ker je v njihovi lasti. A mi lahko kir pove, če je nujno met naročen telefon, bodisi na telekomu oz. t2, če hočeš met vdsl. Pa še to: kaj moram obkrožit na naročniški pogodbi pod alinejo obstoječi tel. prikluček? mam pa možnosti PSTN (analogni), ISDN (digitalni), IP (preko interneta) ali ne obstaja. Pomoje da ne obstaja ane? Sej pravim, da telekom omarico mam, po zemli so tud ziher kabli če je omarica in če so včasih meli telefon u bajti ampak ni priklučeno. Torej prikluček ne obstaja ane?

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina
Prispevkov: 1647
Pridružen: 9. Sep 2006 ob 12:07
T-2: Že imam

Re: Nekaj vprašanj

Odgovor Napisal/-a Krypto » 7. Avg 2009 ob 20:33

Torej, parica=fizični kabel, ki pride od centrale do omarice na tvoji hiši.
Na pogodbi označiš NE OBSTAJA, ker fizično nimaš nič priklopljeno.
T-2 bo na TS naredil poizvedbo, nakar ti bodo odgovorili pozitivno ali negativno.
V primeru pozitivnega odgovora ti določijo datum, nakar prideta T-2 in TS monter skupaj na tvojo lokacijo in prevežeta v omarici kabel. Kot si rekel ga imaš v omarici, tako da to ne bo problema.
V primeru negativnega odgovora, je odvisno kaj ti odgovorijo. Tu se potem zna zgoditi da boš moral naročiti najprej telefonski priključek z možnostjo širokopasovnega dostopa pri TS, in nato spremeniti pogodbo za T-2, kjer boš navedel da že imaš PSTN priključek.

mrga64
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 7. Avg 2009 ob 10:51
T-2: Še nimam

Re: Nekaj vprašanj

Odgovor Napisal/-a mrga64 » 7. Avg 2009 ob 23:06

Aha zdj vem ka je parica. To more bit, saj je telefon že bil pred leti v hiši. Zdj koker js tebe razumem T-2 in TS monter prideta skup pri priklopu?? To pa nisem vedel! Tak, da js nerabim preden pride T-2 porihtat, da bo omarca zvezana? Ker ati je star kabel od telefona precviku in napelau novega do omarce. Pa še to- a bom meu js pol SRD ali PRD? Saj ne mislim imet telefona, razen če bo obveza, ga bom pa imel pri T-2.

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1490
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Nekaj vprašanj

Odgovor Napisal/-a Skorc » 8. Avg 2009 ob 07:15

To, da ste pred časom imeli telefonski priključek (aktivno parico) še zdaleč ni zagotovilo, da je "nova" parica na voljo. Kabli (na relaciji vaša telefonska omarica - Telekomova omarica) so verjetno v prvotnem stanju, ni pa zagotovila, da tvoji "dve žički" lahko kam privijačijo. Slednje je zelo poenostavljeno zapisano, zgolj, da dobiš občutek kako stvari tečejo.
Kratica SRD pomeni skupno razvezan dostop, kar je enako: pri Telekomu Slovenije imaš govorno telefonijo, pri T-2 pa recimo internet in/ali IP televizijo. Za PRD se ti pa verjetno že svita, da je kratica za polno razvezan dostop, kar je enako: vse zgoraj navedene storitve lahko imaš (boš lahko imel) pri T-2 - natančneje povedano internet je obvezen, ostale storitve so opcije. V obeh primerih je lastnik kablovja med omaricami Telekom Slovenije (T-2 je najemnik). Zaradi slednjega pa so pri odpravljanju prijavljene napake možni zapleti oziroma se čas odpravljanja napake nekoliko zavleče. Recimo, kar se je meni že nekaj krat zgodilo, tehnik TS je nekaj šaril po omarici in je mojo parico odklopil. T-2 dejansko za tako šalamastiko ni čisto nič kriv, jaz sem pa le bil nekaj časa bil v popolnem komunikacijskem mrku (v enem primeru dva dni).
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

Odgovori