[Optika] Ipji
[Optika] Ipji
Koliko ipjev dobiš na optiki?
rabil bi 4, vseeno kakšne...
rabil bi 4, vseeno kakšne...
-
- Navdušenec
- T-2: Že imam
- Paket: FTTH+IPTEL+HDTV
- Kraj: Ljubljana
Re: [Optika] Ipji
V primeru, da gre samo za možnost priklopa večih računalnikov, se reši tako, da uporabiš dodatni switch ali router.
V primeru, da res potrebuješ 4 različne ipje, pa bo še kdo drug odgovoril, ki kaj več ve. Verjetno pa je tako, da če gre za firmo se verjetno da vse dogovoriti, za fizične osebe pa mislim, da ni mogoče več, kot je pred mano povedal borut.
V primeru, da res potrebuješ 4 različne ipje, pa bo še kdo drug odgovoril, ki kaj več ve. Verjetno pa je tako, da če gre za firmo se verjetno da vse dogovoriti, za fizične osebe pa mislim, da ni mogoče več, kot je pred mano povedal borut.
Že tako zmanjkuje IPv4 naslovov, potem bi pa še vsak z optiko 4 imel?
- slow_slow
- T-2jevec / Moderator
- Paket: Oranžni DIAMANT HBO
- Kraj: Maribor T-2
- Kontakt:
Za navadnega uporabnika je omejena uporaba ipje na: 1x statika + 2 dinamična, ali 3 dinamične(po nekod samo 2).
Pri poslovnih pa je odvisno lahko dodelimo več statik, vendar večinoma z njimi sklenemo da naročijo preko RIPE obrazca več ipjev, ki so potem v njihovi lasti.
Res ne vem zakaj je tako težko kupiti router in si narediti lastno domače omrežje, ki je še povrh bolj varno.
Pri poslovnih pa je odvisno lahko dodelimo več statik, vendar večinoma z njimi sklenemo da naročijo preko RIPE obrazca več ipjev, ki so potem v njihovi lasti.
Res ne vem zakaj je tako težko kupiti router in si narediti lastno domače omrežje, ki je še povrh bolj varno.
Preprosto. Router stane.
p.s.: saj tak hudo pa spet ni...
p.s.: saj tak hudo pa spet ni...
-
- Model
- Paket: T4 optika giga 100/10
- Kraj: KR
Po kakšnih kriterijih se dodeljuje 2 oz. 3 dinamične IP? Siol sicer daje 3 dinamične IP, in verjetno ni malo takšnih, ki imajo ravno 3 računalnike. Router sicer res ni noben strošek, samo je pa dodatna krama. Torej poleg Milana, switcha za fiksni telefon še dodaten router.slow_slow napisal/-a:Za navadnega uporabnika je omejena uporaba ipje na: 1x statika + 2 dinamična, ali 3 dinamične(ponekod samo 2).
- slow_slow
- T-2jevec / Moderator
- Paket: Oranžni DIAMANT HBO
- Kraj: Maribor T-2
- Kontakt:
Pa ni nobenega kriterija,
večinoma vedno dodeljuje 3ipje,
popravici povedano že vek kot leto in pol nisem videl da bi na dinamiki dodelilo samo 2x in na tretjem računalniku ne več.
če že imaš doma več računalnikov je za domačo mrežo najbolje router, v kolikor nimaš potrebe po tem da se računalniki med seboj vidijo in za sharing podatkov med njimi ni problema priklopi 3 računalnike direkt gor, ampak takoj ko boš priklopil še en računalnik se kar hitro zgodi da ti še preostali računalniki za 24ur ne bodo iemli dostopa do WWW.
lp
večinoma vedno dodeljuje 3ipje,
popravici povedano že vek kot leto in pol nisem videl da bi na dinamiki dodelilo samo 2x in na tretjem računalniku ne več.
če že imaš doma več računalnikov je za domačo mrežo najbolje router, v kolikor nimaš potrebe po tem da se računalniki med seboj vidijo in za sharing podatkov med njimi ni problema priklopi 3 računalnike direkt gor, ampak takoj ko boš priklopil še en računalnik se kar hitro zgodi da ti še preostali računalniki za 24ur ne bodo iemli dostopa do WWW.
lp
- gjural
- Nadebudnež
- Paket: Brezčasni VDSL
velikokrat komu delujejo 3 po nekaj mesecev, potem pa samo dva. raje kot obljubljat 3 je povedat, da bosta 2 delovala, več pa načeloma ne. za zasebnega uporabnika je 1 statika dovoj, če rabi več si lahko pa komot kupi ruter. to da je ruter krama, je seveda odvisno od vsakega posameznika posebaj... moje mnenje je da pač... 2 računalnika, če pa želiš več pa si kupi ruter... če si lahko privoščiš več kot 2 računalnika, potem si lahko še ruter.
-
- Nadebudnež
- Paket: T2 NET+MOBIL
- Kraj: Maribor
- treba j it v trgovinoslow_slow napisal/-a:Za navadnega uporabnika je omejena uporaba ipje na: 1x statika + 2 dinamična, ali 3 dinamične(po nekod samo 2).
- treba je izbrat enga s police
- treba ga je plačat
- treba ga je postavit (fizično: prostor, kabel za napajanje, kabli za povezave)
- treba ga je postavit (sofversko: nastavit WAN, nastavit LAN, nastavit WLAN,...)
- še ga je treba postavit (ta program ne dela-> odpri port, oni program ne dela -> spet odpri port; tretji program ne dela->sorry, ne dela sploh preko NAT,...)
- v primeru težav imaš še eno točko za preverjat
- trokiranje, rušenje ruterja...
Več kot dovolj razlogov, da najprej probaš brez ruterja.
- Fry
- Legenda
- Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
- Kraj: Koper
.... pretiravaš ....
Vsak uporabnik bi moral poskrbeti za svojo varnost, tako kot doma poskrbiš, da imaš protivlomna vrata in dobro ključavnico.
In v računalniškem primeru je to najmanj router, pa četudi bi ti ponudnik dajal neomejeno število IP!
Vsak uporabnik bi moral poskrbeti za svojo varnost, tako kot doma poskrbiš, da imaš protivlomna vrata in dobro ključavnico.
In v računalniškem primeru je to najmanj router, pa četudi bi ti ponudnik dajal neomejeno število IP!
-
- Nadebudnež
Oni preprosti firevalček na ruterčku je po tvoje boljši od kakega na PC-ju ?
Lahko obrazložiš?
Sicer vsakemu svoje. Jaz recimo nimam ruterčka in s tem tudi kup omenjenih malenkosti.
Lahko obrazložiš?
Sicer vsakemu svoje. Jaz recimo nimam ruterčka in s tem tudi kup omenjenih malenkosti.
- gjural
- Nadebudnež
- Paket: Brezčasni VDSL
v bistvu tisti ki je bolj pameten bo te tvoje točke totalno spremenil...xerces8 napisal/-a:- treba j it v trgovinoslow_slow napisal/-a:Za navadnega uporabnika je omejena uporaba ipje na: 1x statika + 2 dinamična, ali 3 dinamične(po nekod samo 2).
- treba je izbrat enga s police
- treba ga je plačat
- treba ga je postavit (fizično: prostor, kabel za napajanje, kabli za povezave)
- treba ga je postavit (sofversko: nastavit WAN, nastavit LAN, nastavit WLAN,...)
- še ga je treba postavit (ta program ne dela-> odpri port, oni program ne dela -> spet odpri port; tretji program ne dela->sorry, ne dela sploh preko NAT,...)
- v primeru težav imaš še eno točko za preverjat
- trokiranje, rušenje ruterja...
Več kot dovolj razlogov, da najprej probaš brez ruterja.
nakup bo izvedel preko spleta, prav tako plačilo, s tem bo seveda prišparal denar ker je na spletu ceneje, ruter mu bodo dostavli na dom, tako da mu ne bo nikamor treba hodit, postavit ruter fizično v prostor (tukaj sem se nasmejal, kak črnogorec bi se glede tega pritoževal), postavit software-sko (7 min dela) načeloma težav ni z porti, če nisi sposoben preveriti ali je ruter ali rač, potem boš itaq nesposoben tudi napako odpraviti, trokiranje in rušenje pa je pri cenejših ruterjih...
in še velik plus ki ga pridobiš: wireless, wake up on lan, pregled in statistika porabe vseh računalnikov ki so na spletu (ker ti gre vse preko ruterja), omejevanje in blokiranje določenih strani, večja varnost, qos in seveda razdeljevanje povezave med posameznimi računalniki (do koliko hitrosti, priority, itd .) itd itd itd...
spet sta seveda tukaj 2 vidika... jaz sem za tega da je ruter velik +.
- Fry
- Legenda
- Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
- Kraj: Koper
xerces8 ,
Pravzaprav ti je že gjural odgovoril.
Dodal bi le da NAT, DHCP, WLAN, blokiranje portov, QOS, pa še kaj odtehta tiste "probleme" ki jih ti navajaš.
Hja, Firewal na računalniku ... A tam nimaš konfiguracij?
Jaz bi prej obrnil tvoje vprašanje:
V čem je poganjanje nekega dodatnega softwerja v računalniku (firewala), ki jemlje računalniku resurce, boljše od neke naprave (routerja), ki je temu namenjen in počne še x drugih opravil?
Trokiranje in rušenje routerja?!
Od kar sem ga vklopil dela brez trokiranja. Izklopljen in resetiran je bil zgolj ob nadgrajevanju softwerja in spremembi nastavitev.
Pravzaprav ti je že gjural odgovoril.
Dodal bi le da NAT, DHCP, WLAN, blokiranje portov, QOS, pa še kaj odtehta tiste "probleme" ki jih ti navajaš.
Hja, Firewal na računalniku ... A tam nimaš konfiguracij?
Jaz bi prej obrnil tvoje vprašanje:
V čem je poganjanje nekega dodatnega softwerja v računalniku (firewala), ki jemlje računalniku resurce, boljše od neke naprave (routerja), ki je temu namenjen in počne še x drugih opravil?
Trokiranje in rušenje routerja?!
Od kar sem ga vklopil dela brez trokiranja. Izklopljen in resetiran je bil zgolj ob nadgrajevanju softwerja in spremembi nastavitev.
-
- Nadebudnež
Nisem rekel, da trokiranje tvojega ruterja. To je zgleda problem, ker eni niste sposobni malo širše pogledat. Kaj mislite, kaj se več proda, ruterjev za 40 EUR ali ta 150 EUR ? No pomisli.
Glede vprašanja: ne, firewall na PC-ju ni dodatna konfiguracija. ker je nastavljen po defoltu. Mijster kot si, bi to mogel vedeti.
NAT: sorry, ne vem kaj je tu prednost. Večina sveta ima to za slaost. Kaj slabost, za zlo. (s strani uporabnika, s strani ISP je seveda to "kul način, kako prišparati IP naslove", ampak tule smo vsi uporabniki, a ne ?
DHCP: dela tudi brez, ne vem kaj so hotel povedat
WLAN: če ga rabiš... jaz ga, in imam AP, ki lepo funkcionira
blokiranje portov: dela prej omenjeni firewall, res, preverjeno
QoS: Oh, koliko ruterjev ima uporaben QoS ? Aja, to imaš super ruter za 200 EUR. Fajn. 90% ostalega folka ga nima.
Sicer sem lepo rekel: če se ti zdi, uporabljaj ruter. jaz sem samo par dejstev naštel.
Glede vprašanja: ne, firewall na PC-ju ni dodatna konfiguracija. ker je nastavljen po defoltu. Mijster kot si, bi to mogel vedeti.
NAT: sorry, ne vem kaj je tu prednost. Večina sveta ima to za slaost. Kaj slabost, za zlo. (s strani uporabnika, s strani ISP je seveda to "kul način, kako prišparati IP naslove", ampak tule smo vsi uporabniki, a ne ?
DHCP: dela tudi brez, ne vem kaj so hotel povedat
WLAN: če ga rabiš... jaz ga, in imam AP, ki lepo funkcionira
blokiranje portov: dela prej omenjeni firewall, res, preverjeno
QoS: Oh, koliko ruterjev ima uporaben QoS ? Aja, to imaš super ruter za 200 EUR. Fajn. 90% ostalega folka ga nima.
Sicer sem lepo rekel: če se ti zdi, uporabljaj ruter. jaz sem samo par dejstev naštel.