Imam eno strokovno vprašanje. Ukradejo mi prenosni računalnik:
- ali internetni ponudniki beležijo poleg IPja tudi MAC naslove računalnika;
- oz. ali se da preko MAC naslova računalnika nato izslediti računalnik.
Hvala za konkretne odgovore.

kako, prosim? MAC naslov je viden na layer2 in nic naprej, nobenih 'fint' ni.Abigor napisal/-a:Obstajajo finte kjer lahko ti vidiš MAC naslove računalnikov interne mreže od zunaj.
Tako je, če se je računalnik spet pojavil kje priklopljen na T-2 omrežje, bi se ga načeloma dalo izsledit. Seveda ob predpostavki da se mu MAC ni spremenil.veiztex napisal/-a:Abigor ce bi malo logicno razmisli bi videl da racunalniku na modemu mi dodelimo IP kar pomeni da vidimo tudi od tega racunalnika MAC ...
Pri Ethernetu je to možno. Ker se na modemu dodeljujejo IPje. Pri PPPoE pa je 100% tako, kot sem napisal, pa tudi če imaš dodeljenih x IPjev.veiztex napisal/-a:Abigor ce bi malo logicno razmisli bi videl da racunalniku na modemu mi dodelimo IP kar pomeni da vidimo tudi od tega racunalnika MAC ...
Ip naslov se dodeljuje na podlagi MAC naslova(če veste kak je postopek pridobivanja IP-boroadcast paket vsebuje MAC).Abigor napisal/-a:Po MAC naslovu računalnika nikakor ne bodo izsledili, če je priključen na modem ali router. Tudi če imaš priključen računalnik samo na modem, vidi ISP samo MAC naslov modema. Razen če gredo gledati na vsak modem, kateri računalniki so gor priključeni. Obstajajo finte kjer lahko ti vidiš MAC naslove računalnikov interne mreže od zunaj. Samo še nisem videl, da bi kdo doma uporabljal kaj takšnega. Nikdar se pa ne ve.
Če bi že rad dobil svoj prenosnik nazaj spremljaj razne male oglase ( Bolha, Salamonc). Sodelavcu so pred leti ukradli prenosnik, in je našel nepridiprava preko Salamonca. Občutek more biti nepopisen, ko ti nekdo hoče prodati tvoj prenosnik