Zakaj mi ne dela internet?

Vse o T-2 internetu
ijaijaijao
Novinec
T-2: Že imam

Re: Zakaj mi ne dela internet?

Odgovor Napisal/-a ijaijaijao » 9. Mar 2010 ob 21:46

A ima mogoče kdo kakšna podrobna navodila za laike kako nastavt linksys-ov WRT54gl router da bo stvar delala za več računalnikov? Sej v grobem vem da moram naštimat router kot dhcp server, ki bo dodeljeval IP-naslove v svoji poddomeni ampak zanima me točno kako vse to naštimam za omenjeni router..... če bi bil kdo tako zelo prijazen...

Uporabniški avatar
manic
Nadebudnež
Paket: 2x ORANŽNI Diamant HBO
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a manic » 9. Mar 2010 ob 22:20

Dejansko ne potrebuješ nekih jakih nastavitev, saj bi moralo vse delat kr tako. Edino kar je priporočljivo je, da si mogoče spremeniš tretji IP rang na ruteru, nastaviš zaščito WPA2 za wlan in spremeniš geslo za vstop do rutera.

Skorc
Starešina
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Odgovor Napisal/-a Skorc » 10. Mar 2010 ob 05:51

ijaijaijao napisal/-a:A ima mogoče kdo kakšna podrobna navodila za laike kako nastavt linksys-ov WRT54gl router da bo stvar delala za več računalnikov? Sej v grobem vem da moram naštimat router kot dhcp server, ki bo dodeljeval IP-naslove v svoji poddomeni ampak zanima me točno kako vse to naštimam za omenjeni router..... če bi bil kdo tako zelo prijazen...
Podrobna navodila si zagotovo dobil tako v klasični kot elektronski obliki (priložen CD, navodila v več jezikih) ob nakupu routerja. Če si pa nakup opravil po "čudnih poteh" pa ti, med drugimi, lahko tudi stric Google pomaga. Na netu je moč dobiti originalna navodila v PDF formatu.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

ijaijaijao
Novinec

Odgovor Napisal/-a ijaijaijao » 10. Mar 2010 ob 13:54

A je potrebno mrežni kabel iz T-2 modema priključiti na routerju v WAN port ali v katerega od porov 1-4?

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 10. Mar 2010 ob 13:55

obvezno na WAN :) da potem dalje deluje DHCP od routerja in ne spamaš v T-2 omrežje

ijaijaijao
Novinec

Odgovor Napisal/-a ijaijaijao » 16. Mar 2010 ob 11:46

ampak če priklopim mrežni kabel iz modema v router v WAN oziroma "internet" port potem mi internet ne deluje. DHCP imam vklopljeno. Kaj bi še lahko bilo narobe? Torej če imam priklopljeno v port 1-4 vse deluje OK, če pa priklopim v WAN port pa internet ne deluje. Poizkušal sem tudi resetirati router in pustiti vse na tovarniških nastavitvah in mrežni kabel le preklopiti na WAN port ampak vseeno ne gre.

Zanima me še ali je možno nekako resetirati T-2-jev DHCP server tako da bi "spustil" gor druge računalnike. No skratka kot je že bilo povedano T-2 DHCP server dovoli tri dinamične IP-je, pri tem pa se MAC naslov mrežne kartice shrani za ~24ur - v tem času četrtega uporabnika z novim MAC naslovom ne dovoli zdraven kljub temu da preostali trije (s shranjenim MAC naslovom) niso povezani. Torej zanima me ali je mogoče to nekako resetirati da bi DHCP server spustil zdraven nov MAC naslov in nekako zbrisal stare MAC naslove (da mi nebi bilo treba čakati 24 ur?).
JE možno?

Skorc
Starešina

Odgovor Napisal/-a Skorc » 16. Mar 2010 ob 13:47

Ja, v tvojem primeru se je router obnašal kot switch. In kot si sam pravilno ugotrovil, pri četrtem odjemalcu se zalomi. Kako se lotiti zadeve?

V prvi fazi obdrži obstoječo kablažo. Na posameznem računalniku v komandni vrstici vnesi ukaz: ipconfig /release (S tem ukazom boš sprostil rezervacijo IP naslova (vezano na MAC naslov posameznega odjemalca)). Ko sprostiš vse rezervacije pa pretakni "dovodni" kabel na priključek WAN oziroma "internet". Posamezne računalnike lahko resetriraš ali pa v komandni vrstici vneseš ukaz ipconfig /renew. In to je to. Predpogoj je sevada, da si pred tem pravilno skonfiguriral router (omogočil, da router samodejno pridobi IP naslov iz T-2 ter da se router obnaša kot DHCP strežnik, ki bo lokalnim odjemalcem dodelil ustrezen IP naslov).
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

ijaijaijao
Novinec

Odgovor Napisal/-a ijaijaijao » 18. Mar 2010 ob 11:40

OK...nov problem. Naredil sem kot ste rekli ampak mislim da je zdaj problem v tem, da je router pobral vse tri dodeljene dinamične ip-je (pač sem ga ene 10x resetirl, spreminjal MAC naslov,....) in sedaj je problem da ne dela popolnoma noben računalnik. Kako torej releas-am te IP-je ki jih je verjetno T-2jev DHCP dodelil Routerju?

Na T-2 telefonski pomoči mi ne znajo pomagati !

No skratka mi še ni uspelo odpraviti težave in vzpostaviti interneta preko routerja in WAN porta

Skorc
Starešina

Odgovor Napisal/-a Skorc » 18. Mar 2010 ob 15:05

:) Po moje ga ti pošteno krasiš in nimaš pravilnih nastavitev na routerju. Ampak z MAC naslovi se pa rad igraš, a ne :blbl: Pa se verjetno ne zavedaš, da si s tem ustvarjaš nove probleme (ker ne veš kaj se dogaja).

Veš, tebi je v bistvu teško pomagati, ker si skop s podajo informacij (prisotni na forumu pa nismo Mare Gatare, da bi uganili kaj in kje si "zafrknil"). Dej prilimaj kakšno "sliko" ekrana kjer je razvidna konfiguracija. Najprej vsebino ekrana po ukazu iz komandne vrstice ipconfig/all, za tem pa konfiguracijo routerja. Morda ti bomo le tako lahko pomagali pri razrešitvi problema.

Morda je pa racionalno naslednje: prosi (ali plačaj) koga, ki zadevo obvlada, da ti uštima domače omrežje.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

Uporabniški avatar
Ika13
Navdušenec
Kraj: Kidričevo

Odgovor Napisal/-a Ika13 » 18. Mar 2010 ob 16:08

Moj predlog je, da resetiraš router na tovarniške nastavitve, ter se potem lotiš z nastavitvami za tvoje omrežje.
Na zadnji strani routerja imaš reset tipko, stisneš in držiš približno 30 sec, tako bi moral biti resetiran na tovarniške nastavitve. Routerju DHCP omogoča, da sam dodeljuje IPje računalnikom katere povežeš v omrežje in je tako tudi nastavljen.
Vse kar moraš storiti v nastavitvah je, da omogočiš brezžično povezavo, ter jo zavaruješ z geslom (če želiš).

lp,Ika13
lp, Ika13

ijaijaijao
Novinec

Odgovor Napisal/-a ijaijaijao » 21. Mar 2010 ob 21:56

Hvala za vse nasvete!!! No končno mi je ratalo vzpostavt povezavo - problem pa je zgleda bil v linksysovem routerju. Sposodil sem si novega - identičnega, in sedaj mi vse dela. ampak še vedno pa imam en problem. Torej Router dodeli vsem računalnikom IP v domeni kot sem jo nastavil (192.168.200.x) Torej mrežni kabel je v router priklopljen preko WAN porta. Internet dela t--2 televizija tudi, po določenem času pa se povezava naenkrat prekine (omejena povezava) in se čez nekaj časa spet npormalno vzpostavi, tudi pri televiziji je podobno - kar naenkrat zablokira in se nato čez nekaj časa spet vzpostavi. A je možno da se router in modem "tepeta"? Bi moral v nastavitvah paziti še kaj? (Nastavljeno imam: Avtomatic DHCP connection, DHCP enable, IP routerja 192.168.200.1, Router kot Gateway, pač vklopljeno wireless in to je to, ostalega nisem spreminjal). Kakšna ideja?

Uporabniški avatar
Ika13
Navdušenec
Kraj: Kidričevo

Odgovor Napisal/-a Ika13 » 22. Mar 2010 ob 16:11

Si preveril modem v trenutku, ko ti pade linija?
Gorijo vse lučke, ki so potrebne, da deluje internet?
Ker, če ti linija pada je mogoče potrebno poklicat na HD, ter da preverijo in ti mogoče resetirajo linijo.

lp,Ika13
lp, Ika13

Odgovori