Hmm sploh nevem kje naj začnem.

V našem kraju je do pred nedavnim bil velik problem glede interneta (Oddaljenost od centrale, vse telefonske parice zasedene). Jaz sem bil eden izmed redkih ki sem imel soldino hitrost (2/512) na razdaliji 5km+ (zračne) od centrale. Pred parimi meseci, je Telekom postavil novo centralo samo za naš kraj. Ko sem jaz to slišal, sem bil cel navdušem končno T-2

.... malo sutra. Nekako mi rata dobiti številko od Telekomovega tehnika ki je imel infromacije glede te centrale. Mu povem kakšna je situacija, da je moj trenutni ISP Amis in da bi rad, če je to možno da me preklopijo na novo centralo ki je meni bližja. (Potem ko bi me preklopili bi takoj naročil T-2 VDSL). Tehnik mi pove da ta nova centrala ne podpira ISDN telefonije oz da bi bila potreba dodana dela. Mu povem da ni problema, ker sem imel v planu že nekaj časa da odjavim ISDN ker ga sploh ne rabimo. No danes je prišel drug tehnik iz Telekoma da je vzel tisto ISDN škatlo in so me preklopili na PSTN telefonijo. Vprašam jest tega tehnika, če je možno da me preklopijo na to centralo in on men reče NE samo če maš SIOL. Jest dobr vem da optike pri nas ne bo še 20let, drug ISP pa tut ne bo centrale postavu. Zdej pa mene zanima, a je sploh kakšna možnost da me preklopijo na to centralo če nisem SIOlov naročnik? Razmišljal sem tudi, da bi naročil SIOL samo zato da me preklopijo na to centralo potem pa takoj T-2. A bi bilo to v praksi izvedljivo? Kako je s temi vezavami za 24mesecev? Ali bi me lahko potem preklopili nazaj na staro centralo, ker pač nebi bil več pri SIOLu?
Za vse odgovore se že v naprej zahvaljujem.
Lp