WRT54GL: povezava ne deluje

Vse o T-2 internetu
Odgovori
karambo
Novinec
T-2: Že imam
Paket: trojcek

WRT54GL: povezava ne deluje

Odgovor Napisal/-a karambo » 6. Feb 2014 ob 23:16

Imam težavo z vzpostavitvijo delujočega omrežja na T-2. Najhujše je to, da je konfiguracija delovala nespremenjeno več let, potem pa je naenkrat nehala delovati (teden dni nazaj). Sklepal sem, da je odpovedal ruter, zato sem stari WRT54GL zamenjal z novim WRT54GL. Ko sem ponovno (na enak način) konfiguriral omrežje, mi je spet vse začelo delovati za celih 24 ur. Sedaj pa me je spet vrglo ven in sem na istem kot ob prvi "okvari". Očitno je torej, da je težava nekje drugje (konfiguracija pri operaterju?) ali pa moram na drugačen način konfigurirati omrežje.

Omrežna topologija:
T-2 modem <--> [WAN port] WRT54GL <-WIFI-> klienti

Konfiguracija WRT54GL:
** Statični IP nastavljen glede na T-2 nastavitve (enako subnet, DNS1, DNS2)
** WRT54GL priklopljen v gateway načinu
** WRT54GL wifi deluje kot DHCP strežnik za interne kliente

Simptomi napake:
** ping http://www.google.com iz WRT54GL deluje
** route http://www.google.com iz WRT54GL deluje (torej router vidi internet)
** ping http://www.google.com iz PC NE deluje
** route http://www.google.com iz PC NE deluje (PC pride samo do WRT54GL)

Klical sem na tehnično službo, če so prejšnji četrtek kaj spreminjali konfiguracijo (takrat je prišlo do prvega izpada), vendar so rekli, da ne (kaj se sanja človeku na 1st level je seveda drugo vprašanje). No zato sem takrat zamenjal ruter, ampak kot rečeno je tudi ob ponovitvi konfiguracije na drugem istovrstnem ruterju prišlo do iste napake.

Moja domneva:
Glede na to, da mi je en teden nazaj vrglo zadevo ven in potem po kratkem delujočem obdobju spet na novi napravi, je po mojem mnenju uvedena neka omejitev v T-2 omrežju. Možno bi bilo, da T-2 GW dropa pakete, ki imajo hop count 2 ali več. Vendar ne vem kako bi to lahko analiziral. Ne verjamem, da je kaj narobe z mojo omrežno topologijo, ker je delovala brez težav več let.

Ali ima kdo kakšno idejo, kaj se splača poskusiti?

Hvala.

Skorc
Starešina
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: WRT54GL: povezava ne deluje

Odgovor Napisal/-a Skorc » 7. Feb 2014 ob 06:28

Ali pravilno domnevam, da si povezan brezžično? Morda ti pa WiFi na PC-ju ne dela pravilno. Sicer pa poskusi na PC-ju ročno vnesti DNS (enega ali več) in/ali GW. V tvojem primeru je GW tvoj router (IP routerja).
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

rossi
Navdušenec
Paket: Oranžni diamant HBO FTTH BRO
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a rossi » 7. Feb 2014 ob 08:47

Da ne bo preveč težav kdo je kriv in kje je napaka.

1. priklopi računalnik direktno (preko kabla) na modem T-2... če dela potem je težava v routerju ali wifi sprejemu na računalniku
2. priklopi drugi (novi/sveži) računalnik preko wifi routerja.... če dela potem je težava v tvojem obstoječem računalniku

Glede na to, da router vidi internet je težava na relaciji router-klienti... kar pa na žalost ni v domeni T-2 ampak v tvoji lastni režiji.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Paket: imam

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 7. Feb 2014 ob 09:15

priklopi racunalnik direktno na modem/switch preko kabla in testiraj brez routerja,....

karambo
Novinec

Odgovor Napisal/-a karambo » 7. Feb 2014 ob 10:15

Res najlepša hvala vsem za predloge.

Naj odgovorim najprej na podrobna vprašanja:
@skorc: domneva je pravilna. Klienti se povezujejo preko wifi. Poskusil sem se priklopiti na WRT preko LAN in izklopil wifi, vendar je stanje enako

@rossi, @MrTwelveTrees:
1. klient na WAN:
klienta sem priklopil na port modema, kamor je bil prikopljen ruter in mu nastavil statične podatke: IP, subnet, GW, DNS1, DNS2
$ traceroute 84.255.209.79
traceroute to 84.255.209.79 (84.255.209.79), 64 hops max, 52 byte packets
1 89-212-0-1.gw.t-2.net (89.212.0.1) 45.633 ms 12.047 ms 12.443 ms
-> težava ni v dostopu modema do interneta
(to se mi zdi logično, ker tudi WRT lahko enako pinga, trace-a DNS iz admin modula)

2. nov klient na wifi: težava se replicira istočasno na 3 različnih klientih: osx, win7, ios.
-> težava ni v wifi nastavitvah ruterja
-> težava ni v wifi nastavitvah klienta (3 različni reproducirajo)

Torej diagnostika kaže da je res, kar je rekel rossi:
Glede na to, da router vidi internet je težava na relaciji router-klienti... kar pa na žalost ni v domeni T-2 ampak v tvoji lastni režiji.

To sem že prej vedel. Česar ne razumem in morda mi kdo zna odgovoriti, zakaj mi popolnoma identična konfiguracija deluje 5 let in neha delovati pred enim tednom, potem pa na novem WRT deluje spet 24 ur in potem spet neha delovati. To je zame popolnoma nelogično in mi kaže na to, da se je nekaj moralo spremeniti v omrežju, kar mi onemogoča dostop do interneta preko dodatnega ruterja (seveda se mogoče motim). Problem ne more biti blokada na MAC naslov, ker lahko dostopam do interneta preko MAC WRT (iz admin modula) in sedaj preverjeno še preko MAC od PC. Edina razlika je število skokov do t-2 GW: če imam en skok deluje, če imam dva skoka ne deluje. Žal nimam dveh mrežnih kartic v klientu, ker bi potem lahko klienta nastavil kot GW za drugega klienta in to stestiral.

Zanima me, ali obstaja še kakšna druga logična razlaga. Seveda je možno, da je drugi WRT crknil po 24 urah delovanja, samo težko verjamem (ko je nehal delovati sem nadgradil firmware iz 1.0 na 1.1 - latest), vendar ni bilo sprememb. Je mogoče možno, da ima kakšen klient virus, ki je nekako onesposobil WRT. Ali je to naredil nekdo iz zunaj?

Če ima mogoče kdo še kakšen predlog naj prosim sporoči.

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 7. Feb 2014 ob 10:20

Nič takih sprememb ni bilo, lahko pa mi daš podatke na ZS, pa še s T-2 strani malo pogledamo.

karambo
Novinec

Odgovor Napisal/-a karambo » 7. Feb 2014 ob 11:40

Treba bi bilo testirati, do kakšne razlike pride na T-2 GW v primeru, če npr. pošljem ping iz WRT ali iz klienta.

Tukaj je seveda predpostavka, da WRT deluje pravilno, torej GW prejme dve zahtevi.

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Odgovor Napisal/-a NoName » 7. Feb 2014 ob 13:48

umm.. A lahko pripraviš screenshote *vseh* nastavitev tvojega usmerjevalnika ter nastavitev osebnega računalnika in mi jih pošlješ privat?

Načeloma tvoj usmerjevalnik uporablja NAT (network address translation). Načeloma PCji od internga DHCP strežnika na usmerjevalniku pridobij 192.168.x.y/24 ip naslov s prehodom 192.168.x.1, ter takistim DNS strežnikom 192.168.x.1, ki je DNS caching server na tvojem usmerjevalniku. Ko poskušaš s PCjem 'pingati' www.google.com, se naredi nekako takole:
- odjemalec (192.168.x.y) pošlje zahtevek za razreševanje www.google.com na 192.168.x.1
- usmerjalnik, v kolikor odgovora še nima v medpomnilniku, poskusi razrešiti www.google.com na dodeljenih DNS strežnikih (84.255.209.79 ter 84.255.210.79). odgovor posreduje odjemalcu
- odjemalec generira ICMP echo request paket z IP naslova 192.168.x.y ter ciljem, ki ga je prejel od DNS strežnika (recimo 1.2.3.4)
- ker se paketek ne nahaja na istem omrežju, taisti zahtevek posreduje na MAC naslov usmerjevalnika
- usmerjevalnik spremeni izvorni naslov ICMP paketka iz 192.168.x.y na 89.212.a.b (recimo, da je to tvoj javni ip naslov) in ga posreduje naprej uplink usmerjevalniku na WAN vmesniku
...
ne štekam, kje ti vidiš 'dve zahtevi'
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

karambo
Novinec

Odgovor Napisal/-a karambo » 7. Feb 2014 ob 14:32

Mislil sem dve ping zahtevi (ena ko jo prožim iz GW, druga iz klienta): ICMP

karambo
Novinec

Odgovor Napisal/-a karambo » 8. Feb 2014 ob 01:13

Ker me moti, ko nekdo izve odgovor in ga ne napiše, ga bom jaz napisal:
Nadgradil sem firmware WRT54GL na 3rd party firmware in stvar (zaenkrat) spet deluje.

Konfiguracije nisem spreminjal.

Hvala vsem za pomoč.

Odgovori