Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in odg.

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7095
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 26. Jul 2017 ob 18:35

Očitno ne veste kako monterji delajo, sploh zunanji.
Prvo kot prvo, Telekom plača zunanjemu izvajatelju fiksen znesek za montažo oprične doze, ne glede ali je 10x preboj ali 20m kanalčkov itd...
Zato si zunaji izvajatelji najprej ogledajo hiše kjer imajo za povleči kabel in gredo najprej na tiste ki so nove oz. noveše in imajo cevi za hišno inštalacijo, seveda je tam manj dela, težje pustijo za konec oz za GVO.
Seveda stranko najprej vprašajo, katerega operatreja bodo imeli gor, in na podlagi tega montirajo dozo tam kjer se za gre.

BEEN THERE, DONE THAT !
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3463
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a atepej » 26. Jul 2017 ob 18:59

V primeru gPON boš vlekel LAN kabel čez celo stanovanje / hišo?
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7095
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 26. Jul 2017 ob 19:22

Mene sprašuješ ?
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
borutz
Navdušenec
Prispevkov: 636
Pridružen: 13. Feb 2007 ob 14:31
T-2: Že imam
Paket: Brezčasni VDSL
Kraj: Spodnja Idrija

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a borutz » 27. Jul 2017 ob 08:46

MrTwelveTrees napisal/-a:Očitno ne veste kako monterji delajo, sploh zunanji.
Prvo kot prvo, Telekom plača zunanjemu izvajatelju fiksen znesek za montažo oprične doze, ne glede ali je 10x preboj ali 20m kanalčkov itd...
Zato si zunaji izvajatelji najprej ogledajo hiše kjer imajo za povleči kabel in gredo najprej na tiste ki so nove oz. noveše in imajo cevi za hišno inštalacijo, seveda je tam manj dela, težje pustijo za konec oz za GVO.
Seveda stranko najprej vprašajo, katerega operatreja bodo imeli gor, in na podlagi tega montirajo dozo tam kjer se za gre.

BEEN THERE, DONE THAT !
v našem primeru ko so gpon vlekli ni noben nikogar nič spraševal. Z optiko so prišli pred vhodna vrata, baker pa imam z diametralno nasprotne strani bloka. Tudi izvedba je bila obupna (so kasneje hodili popravljati).
Slika

starfotr
Navdušenec
Prispevkov: 501
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a starfotr » 28. Jul 2017 ob 18:57

Tudi telekomovim strankam naredijo optiko tako obupno slabo, da je za kozlat. Popolnoma nestetsko, neprofesionalno in v nasprotju z vsemi dobrimi praksami, samo da je.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Silencer
Znanec
Prispevkov: 53
Pridružen: 3. Mar 2015 ob 13:49
T-2: Že imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a Silencer » 28. Jul 2017 ob 21:12

Dozo se vedno namontira pri vratih, če prav razumem (ali pri modemu)?

Morda kdo ve, koliko je debel ta kabel, ki potem pride v modem (kolikor gledam je dokaj tanek, cca 4mm) oziroma debel naj bi bil le na koncu (prikluček) - je možno ta konec odreuzati in potem nekako zvariti nazaj (tako kot se da pri UTP kablu)? To me zanima zato, ker imam pri vhodnih vratih cev kjer je sedaj telefonski kabel in morda bi dal lahko zraven tudi optičnega (da ne bi rabil postavljati kanalškov po celem stanovanju)?

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7095
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 28. Jul 2017 ob 21:36

Napisal sem kako se dela po "reglcih" ....
če pa boš doma, ko ti bodo montirali dozo, se v večini primerov da z monterjem zmenit kje bo doza. Od doze do modema pa se kabl ne more krajšati, ker je ta z konektorjem.
te so narejeni in pakirani po: 0,5m, 1m, 1,5m 2m, 3m, 5m, 7m 10m, 15m, 20m .... ta kabel lahko samo zviješ lepo, se ne krajša, distega do doze pa ga odrežejo iz zvarijo konektor (zvarijo kabel).
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Prispevkov: 7975
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:20
T-2: Že imam
Paket: 300 Mbit/s - 40 Mbit/s 2x TV

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a kitl » 29. Jul 2017 ob 11:03

Vse naredijo tako kot si ti želiš. Pri nas so delali ko črnci. :D
Slika


Lp, Kitl

Silencer
Znanec
Prispevkov: 53
Pridružen: 3. Mar 2015 ob 13:49
T-2: Že imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a Silencer » 29. Jul 2017 ob 11:11

Kakšen kabel gre pa do doze? Sprašujem, ker sedaj imam v kanalčku v steni za telefonski kabel zelo malo prostora in če bi želel dati notri optični kabel, bi moral vzeti telefonskega ven (pa morda potem telefonskega nazaj, ko bi bil optični skozi - če bo sploh šel).

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7095
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 29. Jul 2017 ob 11:37

do doze gre tač krn izoliran tanek kabel, debel par mm... ni dosti (skoraj pol manj od UTP kabla)
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3153
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a madpanter » 29. Jul 2017 ob 14:13

starfotr napisal/-a:Tudi telekomovim strankam naredijo optiko tako obupno slabo, da je za kozlat. Popolnoma nestetsko, neprofesionalno in v nasprotju z vsemi dobrimi praksami, samo da je.
Točno tako, samo da je narejeno, ker je to interna inštalacija. Stranka ima vedno možnost da si sam pripravi inštalacijo pa potem samo gvo potegne kabel. Zastonj je pa pač to to kar je...

Poslano z mojega A0001 z uporabo Tapatalk
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina
Prispevkov: 1641
Pridružen: 9. Sep 2006 ob 12:07
T-2: Že imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a Krypto » 30. Jul 2017 ob 19:40

Fantje ne posploševati. V vseh firmah imaš delavce ki delajo dobro in delajo slabo (telekom, t-2, telemach...). Sam sem vedno stanje prilagajal stranki in iskal najboljše rešitve na obeh straneh bregov.
Potrebno je razumeti da moraš v 10 minutah oceniti kakšna izvedba bi bila najbolj primerna, estetsko, časovno in kvalitetno. Več kot stranka predpripravi, odmakne, ve o sami zgradbi, vpliva na cel potek izvedbe. Na drugi strani imaš na voljo nek določen material s katerim podjetje operira. Če stranka želi izvedbo na nek svoj način, se vsaj meni zdi logično da si tak material priskrbi sam, mi pa potem to uporabimo kot si je zamislil.
Glede tega do kam naj bi GVO pripeljal optično dozo, do danes papirja na katerem bi to bilo izrecno napisano še nisem videl. Obstaja tudi zgodba po kateri naj bi telekom kril strošek inštalacije samo do prvih 15m, vse kar je več pa stranka, pa se tega nihče ne drži recimo. V praksi v blokih se F2 največkrat za tuje operaterje montira v hodnik, v hišah pa odvisno od situacije (je cev, ni cevi), GPON pa se vleče vedno vsaj do električne doze (ponavadi je to kar do modema) ker pač ONT rabi 220V.
Toliko iz prve roke.
@silencer Po tem kar si napisal sklepam da bi se s predvleko lahko dalo potegniti kabel od doze pri vratih do mesta kjer imaš modem podometno brez da se telefonski kabel vleče ven. Sploh če telefonski kabel potegneš in "diha" pomoje nebi s tem smelo biti težav.

Alex
Model
Prispevkov: 315
Pridružen: 21. Mar 2006 ob 18:03
T-2: Že imam
Paket: Diamant optika
Kraj: Videm Dobrepolje

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a Alex » 31. Jul 2017 ob 16:01

MrTwelveTrees napisal/-a:do doze gre tač krn izoliran tanek kabel, debel par mm... ni dosti (skoraj pol manj od UTP kabla)
To verjetno govoriš za T-2jevo optiko? Ker Telekomov kabel je debeline cca. x1,5 kabla UTP. Edino, če mi ga niso olupili in so porinili kar kompletnega skozi luknjo.
Primer nikakve montaže:

Slika

Resda me ni bilo zraven, ampak glede na to kje je elektrika res ni bilo potrebe potegniti kabla cca. 2m v no man's land.

Silencer
Znanec
Prispevkov: 53
Pridružen: 3. Mar 2015 ob 13:49
T-2: Že imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a Silencer » 31. Jul 2017 ob 16:52

Krypto napisal/-a: @silencer Po tem kar si napisal sklepam da bi se s predvleko lahko dalo potegniti kabel od doze pri vratih do mesta kjer imaš modem podometno brez da se telefonski kabel vleče ven. Sploh če telefonski kabel potegneš in "diha" pomoje nebi s tem smelo biti težav.
Ja pri UTP kablu je še nekaj prostora (morda ne še za en UTP kabel, ali pa tudi če bi šlo bolj na tesno). Sem pa danes poskusil spraviti skozi en drug kabel s čirino cca 3mm za test, pa mi ni uspelo, se ustavi pri stropu kjer cez zavije (verjetno ker je rebrasta in se zatakne, moram poskusiti dati nekaj malo večjega na začetek kabla...). Sicer za dozo rabijo elektriko (ker na hodniku niti nimam nobene vtičnice)?

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina
Prispevkov: 1641
Pridružen: 9. Sep 2006 ob 12:07
T-2: Že imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a Krypto » 31. Jul 2017 ob 17:56

Alex napisal/-a:
MrTwelveTrees napisal/-a:do doze gre tač krn izoliran tanek kabel, debel par mm... ni dosti (skoraj pol manj od UTP kabla)
To verjetno govoriš za T-2jevo optiko? Ker Telekomov kabel je debeline cca. x1,5 kabla UTP. Edino, če mi ga niso olupili in so porinili kar kompletnega skozi luknjo.
Primer nikakve montaže:

Slika

Resda me ni bilo zraven, ampak glede na to kje je elektrika res ni bilo potrebe potegniti kabla cca. 2m v no man's land.
Kje konkretno je tu problem? A je možnost podometno še naprej al si mislil dat zraven te 220?

@silencer Ne skrbi preveč, sam kabel ne moreš porinit ker je premehak, zato obstaja predvleka. Bodo pa morali potegniti do 220 vtičnice ja.

Odgovori