Statični IP
-
- Uporabnik
- T-2: Že imam
- Paket: Oranžni diamant Rune 1000/200
Re: Statični IP
Imam Mikrotik, na računalniku imam Linux in Win11.
Kako naj preizkusim ?
Vpisal sem ip,maska, prehod in dns, preizkusil tudi z računalnikom priklop na LAN4 Linux in Win11.
Ali je potrebno še kaj vpisat?
Kako naj preizkusim ?
Vpisal sem ip,maska, prehod in dns, preizkusil tudi z računalnikom priklop na LAN4 Linux in Win11.
Ali je potrebno še kaj vpisat?
- MrTwelveTrees
- Moderator
- Paket: imam
Na Rune sem že jaz delal statiko pri stranki in imel sem podobne probleme.
Ne vem če je na vseh Rune omrežjih enako, ampak na tisti lokaciji NISI rabil MAC sporočiti. Ker je omrežje delalo enako kot na T2 optiki.
Na koncu sem odstranil T2 modem in na utp priklopil router od stranke in nastavil DHC in je dobil IP (public), potem se nisem zajebaval še s statiko ker se IP ne spreminja skoraj nikoli.
Ne vem če je na vseh Rune omrežjih enako, ampak na tisti lokaciji NISI rabil MAC sporočiti. Ker je omrežje delalo enako kot na T2 optiki.
Na koncu sem odstranil T2 modem in na utp priklopil router od stranke in nastavil DHC in je dobil IP (public), potem se nisem zajebaval še s statiko ker se IP ne spreminja skoraj nikoli.
- NoName
- Administrator
- Paket: VDSL T4 KING + HDTV
na mikrotiku vpišeš ip v obliki 93.103.x.y/16, in dodaš default gw via 93.103.0.1. če ne dela, potem ni druge kot da t2 to z OŠO direkt ne skomunicira...
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
-
- Uporabnik
So enaki problemi tudi pri meni.MrTwelveTrees napisal/-a: ↑9. Maj 2025 ob 12:51Na Rune sem že jaz delal statiko pri stranki in imel sem podobne probleme.
Če priključim napravo preko DHCP dobi dinamičen IP ki se ne menja, je nekako vezan na MAC, če zamenjaš napravo se IP zamenja, nova naprava se ne takoj vzpostavi preko DHCP, ko je že enkrat bila priklopljena je povezava takoj.
Ni ravno statičen IP po navodilih na papirju, ampak deluje, vseeno dobiš zunanji IP z odprtimi porti, sam vseeno je treba to nekako rešit ali pa vsaj navodila tako napisat da se na Rune tako nastavi ali pa vezat dodeljen statični IP na MAC.
IPv6 dela, dobiš prefix /56 sam ni ravno statičen, ni OK ker T-2 ne ponuja statičen IPv6.
Kdaj bo T-2 ponujal statičen IPv6 ?
Sem preizkusi odklopit T-2 usmerjevalnik povezal kabel WAN in LAN4 s spojnikom in deluje uporabno če odpove T-2 usmerjevalnik, ja fiksna telefonija potem ne dela.
- MrTwelveTrees
- Moderator
Ma ja, glej jaz imam izkušnje da se pri strankah (mojih) ki imajo T2 naročen, se dinamični IP ne menja leta... razen če T2 kaj ne posodablja.
Dinamični IP vezan ma mac ? Ja (recimo) če pa izklopiš napravo za 24h (malo več) se ta ip sprosti. ali pa da ročno sprostiš IP na routerju (gumb ali ukaz ip release )
2 dinamična IPja + INNBOX = max (skupaj 3)
Dinamični IP vezan ma mac ? Ja (recimo) če pa izklopiš napravo za 24h (malo več) se ta ip sprosti. ali pa da ročno sprostiš IP na routerju (gumb ali ukaz ip release )
- MrTwelveTrees
- Moderator
Lahko pa daš switch (neumen, poceni za 15 eur, giga) spredaj in priklopiš na njega INNBOX in svoj router.
-
- Model
Meni je tudi po vrnitvi domov (par dni offline) ostal še isti IP. Release/renews dobi istega nazaj. Ko pa spremeniš MAC v routerju (clone MAC ipd.), potem dobi novega. Prejšnji pa ostane verjetno še vsaj en dan, kar sem enkrat ugotovil po enem eksperimentiranju (menjave router, laptop, itn.), saj router naenkrat ni več dobil IPja. Klical na support, kjer so mi razložili, da je že preveč naprav gor (čeprav je bila v končni fazi samo ena).MrTwelveTrees napisal/-a: ↑11. Maj 2025 ob 10:14Ma ja, glej jaz imam izkušnje da se pri strankah (mojih) ki imajo T2 naročen, se dinamični IP ne menja leta... razen če T2 kaj ne posodablja.

-
- Uporabnik
Na MikrotikuMrTwelveTrees napisal/-a: ↑11. Maj 2025 ob 10:14Ma ja, glej jaz imam izkušnje da se pri strankah (mojih) ki imajo T2 naročen, se dinamični IP ne menja leta... razen če T2 kaj ne posodablja.
/ip/dhcp-client/release ether1
ne zamenja IP
pri IPv6 se ip zamenja
Smo bili brez optike malo čez 48 ur, na Innbox-u ipv4 ostal isti, ipv6 se zamenjal.
-
- Uporabnik
In kaj pridobim s tem, ali če ne bi naročil statični IP tako lahko pridobil en dinamični IP z odprtimi porti, brez plačila 2€/mesec.MrTwelveTrees napisal/-a: ↑11. Maj 2025 ob 10:19Lahko pa daš switch (neumen, poceni za 15 eur, giga) spredaj in priklopiš na njega INNBOX in svoj router.
- MrTwelveTrees
- Moderator
Ne rabiš plačevat 2 er na mesec, lahko priklopiš svoj router in innbox na switch.
preko innboxa ti dela telefon pa ip tv
preko innboxa ti dela telefon pa ip tv
-
- Model
Kako pa je switch "spredaj" in nanj Innbox in router priklopljena, ce gre optika v Innbox?
Če gre optika v innbox, potem te variante nimaš... razen, če si kupiš kompatibilen SFP. Pri nekaterih priklopih (Telekom optika, Rune, OŠO), dobiš pa spredaj ONT škatlico, v katero gre optika, iz škatlice ven pa ethernet na innboxa. Tja gor lahko pa direkt priklopiš router.
-
- Model
A to dobiš pri vseh priključkih Telekomove optike? To bi bilo lepo, če bi uvedli tudi na T2 optiki (če rabiš samo internet in se spoznaš na zadeve, načeloma verjetno ni ovire, pa še Innbox prišparajo).
Samo tam, kjer je GPON. Bi šlo tudi na T-2 optiki, če bi želeli... ampak jim ni v interesu.
-
- Uporabnik
Mogoče sem delal napako da sem vsako napravo najprej priklopil z vklopljenim DHCP,MrTwelveTrees napisal/-a: ↑9. Maj 2025 ob 12:51Na Rune sem že jaz delal statiko pri stranki in imel sem podobne probleme.
potem izklopil DHCP in vpisal statični IP v napravo,
in ta drug IP(statičen) pa ne dela, ker je že ta dinamičen IP vezan na MAC naprave.
Ali je to možno ?