Multicast in težave z IP kamerami na WiFi

Vse o T-2 internetu
Odgovori
zizitop
Model
T-2: Že imam
Paket: 10/10
Kraj: Ljubljana

Multicast in težave z IP kamerami na WiFi

Odgovor Napisal/-a zizitop » 14. Avg 2025 ob 16:31

Ne zamerite, če kaj neumnega sprašujem.
Sosed ima T2 king paket preko Telekom optike. Na Innbox modemu (ne vem sedaj točnega modela) ima preko LAN 4 in LAN 3 priključena dva TV vmesnika, Na LAN2 pa ima preko unmanaged switcha nekaj LAN IP kamer ter Mikrotik CAP AC v bridge načinu (svoj IP pridobi preko DHCP) zaradi WiFi roaminga, na Mikrotikov WiFi pa se povezuje še nekaj WiFi IP kamer. Na tem LAN2 ni nobenega TV vmesnika ali pa katerekoli druge naprave, ki bi želela predvajati WiFi. TV je laufal preko Multicasta.

Kar je opažal, da je dostopanje do WiFi kamer zelo dolgotrajno ter da je na TV-ju bilo treba dolgo čakati, da ti je na zahtevo menjal TV program. Kake 3 do 4 sekunde. Včasih hitreje, ampak večinoma pa kar drži tak interval. Klical je na podporo in so rekli, da ta Mikrotik povzroča težave.

Kar me zanima - ali je možno, da se je nekako multicast pojavil na LAN2 in poplavil WiFi Mikrotika, čeprav ni bilo nobene naprave, ki bi "gledala" TV? Predstavljam si, da modem spusti na določen port multicast šele ko ga neka naprava na tem portu zahteva.

Problemi pravi, da so se odpravili, ko sem tehnika prosil, naj mu preklopi na unicast.

Hvala za mnenje.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Paket: imam

Re: Multicast in težave z IP kamerami na WiFi

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 14. Avg 2025 ob 19:35

To je najcenejša in najhitrejša opcija, ja na unicast.

Drugače pa bi moral biti LAN3 in LaN4 (če ima 2xtv) ročno nastavljen samo na multicast
Ampak zdaj po novem delajo tako, da modem spusti multicast ven na določenem portu, je je ta zahtevan.

Ali pa kupiš nastavljiv switch, da ti ne spušča čez multicast.

Jaz bi pustil na unicast.

zizitop
Model

Odgovor Napisal/-a zizitop » 14. Avg 2025 ob 19:54

MrTwelveTrees napisal/-a:
14. Avg 2025 ob 19:35
To je najcenejša in najhitrejša opcija, ja na unicast.

Jaz bi pustil na unicast.
Saj tako se misli pustiti, vendar se išče univerzalno rešitev, recimo ob menjavi modema ali operaterja.
Drugače pa bi moral biti LAN3 in LaN4 (če ima 2xtv) ročno nastavljen samo na multicast
Vendar potem ne bi delal časovni zamik?
Ampak zdaj po novem delajo tako, da modem spusti multicast ven na določenem portu, je je ta zahtevan.
Če tole prav razumem, se naj v tem primeru ne bi smel pojaviti multicast na LAN2, če je nanj priključenih samo nekaj kamer in tisti Mikrotik v bridge načinu?

Iskrena hvala za pojasnila

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 14. Avg 2025 ob 20:15

Glede multicasta pri ostalih operaterjih nisem lih vešč, kolikor vem ne nastavljajo porte nič tudi T2 zdaj po nevem ne več (ampak samo na novih modemih - novejši ki so v uporabi par let)

Dela časovni zamik na unicast - tehniki nastavijo na tv vmesniku to.

Glej če se hočeš rešit tega, nastavi en svoj router in vse kar rabi internet priklopi na ta roiter,
Router ne bo spustil po defaultu čez multicast.
Bo pač dvojni NAT, pa kaj pol. Če rabiš porte preusmerit jih iz modema preusmeriš na router in iz routerja na napravo.
Če pa ti tudi to ni ok, pa lahko naročiš STATIČNI ip, ti določijo IP in ga zaklenejo ma MAC od tvojega routerja (WAN port) potem pa nastavijo bridge na tistem portu na modemu in tako dobi router public IP, je pa vklop te zadeve mislim da 10eur, pa mesečni strošek 2eur.

zizitop
Model

Odgovor Napisal/-a zizitop » 14. Avg 2025 ob 20:23

Saj res, drugi router. Sam sem že celo ob 3x NAT uporabljal internet in odpiral porte in je delalo.

Edino tisto glede multicasta, če bi bil port tako ročno nastavljen, si ne predstavljam, kako bi delal časovni zamik, ker takrat pa mora preklopiti na unicast. Se pravi, bi port moral omogočati oboje, ampak tukaj vem, da dlakocepim, niti ni pomembno niti tega poglavja ne razumem najbolje.

Hvala

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 14. Avg 2025 ob 20:52

Če je port ročno nastavljen samo na multicast, potem TV vmesnik (po MAC naslovu) dobi specifičen IP, preko katerega dela multicast (live TV) in časovni zamik, internet pa ne.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a atepej » 17. Avg 2025 ob 13:10

Pri meni je tako, da lahko priključim vip 7300 na katerikoli lan prot, in sedaj je možna vezava: modem -> mesh -> stb. Pri meni je trenutno tako

Innbox
- LAN 1 -> prosto
- LAN 2 -> PC 1
- LAN 3 -> mesh 1 -> switch -PC 2 in mi box s
- LAN 4 -> mesh 2 > vip 7300 <-brezžično na mesh 2-> mesh 3 -> silvercrest dab+ radio preko lan
- LAN 5 -> switch -> tiskalnik in philips tv
Slika

Odgovori