DVB-TV
DVB-TV
Ali mi ve kdo razložit, zakaj tu na markovcu italia uno, rete quattro in boing, ki so na frekvenci 745 Mhz in kanalu 56 občasno delajo skoraj perfektno, občasno pa katastrofalno, moč signala niti ne niha toliko kot kvaliteta signala.
Ima kdo izkušnje? antena v miljah se vidi z mojega balkona. Ni mi jasno u čem bi lahko bil problem.
Ali bi ojačevalec morda rešil omenjeni problem?
Ima kdo izkušnje? antena v miljah se vidi z mojega balkona. Ni mi jasno u čem bi lahko bil problem.
Ali bi ojačevalec morda rešil omenjeni problem?
Re: DVB-TV
To nima nobene veze s T-2... premikam v Splošno.
- Fry
- Legenda
- T-2: Že imam
- Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
- Kraj: Koper
Zato ker je antena v Miljah obrnjena proti Trstu, pa še vertikalno je polarizirana.
Torej je vse kar dobiš, le odboj od hribov nad Trstom (Conconel, Boršt).
Ker je to odbiti signal, ne more biti vedno enak.
Zato imaš enkrat dober, drugič slab sprejem.
Če bi to bil analogni signal ga sploh ne bi mogel sprejemati.
Vse italijanske programe, ki jih drugače sprejemamo v Kopru so iz oddajne točke RAI (Belvedere nad Trstom).
Torej je vse kar dobiš, le odboj od hribov nad Trstom (Conconel, Boršt).
Ker je to odbiti signal, ne more biti vedno enak.
Zato imaš enkrat dober, drugič slab sprejem.
Če bi to bil analogni signal ga sploh ne bi mogel sprejemati.
Vse italijanske programe, ki jih drugače sprejemamo v Kopru so iz oddajne točke RAI (Belvedere nad Trstom).
In kaj pol niti ojačevalec mi nebi pomagal? Ker signal res full full niha prov uno iz ekstrema v ekstrem. Ker če bi dal ojačevalec bi dobil ojačan signal, in ker je digitalen nebi padel več pod kritično točko in kljub nihanjem bi slika bila uredu...al se motim?
- Fry
- Legenda
Ojačevalec najbrž ne bi veliko pomagal.
Ko signal pade pod neko točko, se namreč zgubi v motnjah drugih oddajnikov.
Probaš sicer lahko, vendar pa te opozarjam, da so nekateri signali drugih oddajnikov izredno močni.
Zato se lahko zgodi, da boš s temi močnimi signali prekrmilil ojačevalec.
To pa z drugimi besedami pomeni, da boš lahko videl še slabše kot brez njega.
Poskusiš lahko obrniti anteno vertikalno, ker je polarizacija oddajnika v Miljah tudi vertikalna.
Ni pa nujno, da bo tako sprejem boljši, ker se z odbojem polarizacija spreminja.
Zato je signal, ki pride do tvoje antene lahko karkoli med horizontalno in vertikalno polarizacijo.
Poskusi raje prestaviti anteno kam drugam. Zlasti jo probaj prestaviti po višini.
Ni pa nujno, da je višje postavljena antena tudi boljša. Včasih je bolši sprejem nizko.
Ker imaš anteno na balkonu, kakih velikih možnosti nimaš, včasih pa pomaga že sprememba za pol metra.
Jaz se ne bi preveč ukvarjal s tem, ker imaš Rete 4 itak dovolj dober analogno na 34 kanalu.
Počakal bi, da namestijo na RAI postojanki (Belvedere) DVB-T oddajnik. To pa se bo moralo zgoditi najpozneje do ugasnitve analogne TV leta 2012.
BTW.
Če sprejemaš to s kakim računalnikom, imaš možnost sprejema tudi slovenskih programov iz oddajnika Tinjan na kanalu 67.
Ker so programi v formatu MPEG4 (H.264), moraš imeti naložene ustrezne kodeke.
Trenutno so naslednji programi: SLO1, SLO2, SLO3 (parlament), TVKP. Kmalu naj bi bili tudi POP TV in Kanal A.
Z DVB-T sprejemniki (STB) kupljenimi v Italiji, sprejem MPEG4 ni mogoč.
EDIT:
Po najnovejši listi DVB-T oddajnikov, je na 56 kanalu tudi oddajnik na Conconelu:
http://www.dgtvi.it/dgtvi/copertura.asp ... =7469&CS=1
Če to drži, potem lahko izboljšaš sprejem le z bolj usmerjenimi antenami (večja in samo za UHF).
Anteno probaj zasukati rahlo bolj desno od Milj.
Če to ni dovolj, lahko poskusiš z dvema antenama postavljenima ena nad drugo.
Anteni morata biti združeni z antenskim združilnikom.
Oba kabla od anten do združilnika morata biti enako dolga.
Za kaj več mi pošlji ZS
Ko signal pade pod neko točko, se namreč zgubi v motnjah drugih oddajnikov.
Probaš sicer lahko, vendar pa te opozarjam, da so nekateri signali drugih oddajnikov izredno močni.
Zato se lahko zgodi, da boš s temi močnimi signali prekrmilil ojačevalec.
To pa z drugimi besedami pomeni, da boš lahko videl še slabše kot brez njega.
Poskusiš lahko obrniti anteno vertikalno, ker je polarizacija oddajnika v Miljah tudi vertikalna.
Ni pa nujno, da bo tako sprejem boljši, ker se z odbojem polarizacija spreminja.
Zato je signal, ki pride do tvoje antene lahko karkoli med horizontalno in vertikalno polarizacijo.
Poskusi raje prestaviti anteno kam drugam. Zlasti jo probaj prestaviti po višini.
Ni pa nujno, da je višje postavljena antena tudi boljša. Včasih je bolši sprejem nizko.
Ker imaš anteno na balkonu, kakih velikih možnosti nimaš, včasih pa pomaga že sprememba za pol metra.
Jaz se ne bi preveč ukvarjal s tem, ker imaš Rete 4 itak dovolj dober analogno na 34 kanalu.
Počakal bi, da namestijo na RAI postojanki (Belvedere) DVB-T oddajnik. To pa se bo moralo zgoditi najpozneje do ugasnitve analogne TV leta 2012.
BTW.
Če sprejemaš to s kakim računalnikom, imaš možnost sprejema tudi slovenskih programov iz oddajnika Tinjan na kanalu 67.
Ker so programi v formatu MPEG4 (H.264), moraš imeti naložene ustrezne kodeke.
Trenutno so naslednji programi: SLO1, SLO2, SLO3 (parlament), TVKP. Kmalu naj bi bili tudi POP TV in Kanal A.
Z DVB-T sprejemniki (STB) kupljenimi v Italiji, sprejem MPEG4 ni mogoč.

EDIT:
Po najnovejši listi DVB-T oddajnikov, je na 56 kanalu tudi oddajnik na Conconelu:
http://www.dgtvi.it/dgtvi/copertura.asp ... =7469&CS=1
Če to drži, potem lahko izboljšaš sprejem le z bolj usmerjenimi antenami (večja in samo za UHF).
Anteno probaj zasukati rahlo bolj desno od Milj.
Če to ni dovolj, lahko poskusiš z dvema antenama postavljenima ena nad drugo.
Anteni morata biti združeni z antenskim združilnikom.
Oba kabla od anten do združilnika morata biti enako dolga.
Za kaj več mi pošlji ZS
Kako pa lahko ugotovim kje je sploh conconello?? ki muggio vidim anteno, kam naj pol obrnem na conconello??!!?!?
- maxus
- Guru
- Paket: oranžni diamant hbo
- Kraj: Izola
Slovensko ime za Conconello je Ferlugi.Z Markovca imaš direkten pogled nanj, najdeš pa ga na Google Earth 45 stopinj 40 minut 23.96 sekund N in 13 stopinj 47 minut 56.94 sekund Egabi1 napisal/-a:Kako pa lahko ugotovim kje je sploh conconello?? ki muggio vidim anteno, kam naj pol obrnem na conconello??!!?!?

- Fry
- Legenda
V bistvu je to RAI oddajnik.
Iz Žusterne gledano sta to desna dva stolpa.
(sedaj imaš lep pogled)
Iz Žusterne gledano sta to desna dva stolpa.
(sedaj imaš lep pogled)
Najlepša hvala vsem za trud in odgovore, res izčrpni odgovori in cel kup informacij
LP
LP
No vglavnem katastrofa. Sem kupil notranji ojačevalec in ga priklopil, slabše ne more bi5t, skoraj še slabše kot prej. Signal stoji na 75% kvalitete in blizu 60% moči, prej je bila moč malo nad 50%. Kvaliteta pa po nekem času pade celo na nulo ali malo nad 20 procentov in slika tako miksa neki časa in pol se spet popravbi.
Vglkavnem znorel bom.
Vglkavnem znorel bom.
- morphx
- Model
- Paket: 4/512 + 2×iptel + iptv
- Kraj: Koper, ki to ni
predvidevam da ima kdo tudi DVB-T reciever za računalnik. Kakšne imate? Jaz bi ga nabavil, samo rabim še za zajem slike iz VHS da presnamem posnetke na DVDje. Kaj priporočate?
LP
LP

-
- Starešina
- Paket: Optika 100/10
GABI1: nehi bit slabe volje. V nekaj dneh bom morebiti tudi jaz kaj zvedel na to temo in te obvestil.
MAXUS: kako se reče kraju DoberDob v italijanščini?
MAXUS: kako se reče kraju DoberDob v italijanščini?

Optika 100/10
DVB-T tuner sprejema samo digitalni antenski signal in na tak tuner ne moreš priklopiti VHS oz. kaj podobnega, razen če vzameš hibridni DVB-T tuner, ki ima poleg digitalnega tudi analogni tuner... najboljša firma za tunerje je Pinnacle. Sploh se mi pa ne zdi najboljša ideja preko RFja zajemat VHS kasete... raje vzemi nekaj s kompozitnim ali S-video vhodom...morphx napisal/-a:predvidevam da ima kdo tudi DVB-T reciever za računalnik. Kakšne imate? Jaz bi ga nabavil, samo rabim še za zajem slike iz VHS da presnamem posnetke na DVDje. Kaj priporočate?
LP
- Fry
- Legenda
@gabi1
Kot sem predvideval:
- lega in smer antene
- boljša antena (bolj usmerjena). Z drugimi besedami daljša antena; več elementov
- dve antene skupaj
Ne nazadnje pa tudi zamenjava kabla (zlasti če je ta star)
Če imaš več anten skupaj zvezanih preko raznih kretnic, pa odklopi vse in pusti le eno anteno
@NN
Odbij zadnjo črko, pa imaš italijansko ime
Kot sem predvideval:
inOjačevalec najbrž ne bi veliko pomagal.
Raje se pozabavaj na drugem delu:Zato se lahko zgodi, da boš s temi močnimi signali prekrmilil ojačevalec.
- lega in smer antene
- boljša antena (bolj usmerjena). Z drugimi besedami daljša antena; več elementov
- dve antene skupaj
Ne nazadnje pa tudi zamenjava kabla (zlasti če je ta star)
Če imaš več anten skupaj zvezanih preko raznih kretnic, pa odklopi vse in pusti le eno anteno
@NN
Odbij zadnjo črko, pa imaš italijansko ime