Mene nekaj zanima:
Ali internetni ponudniki plačajo nadomestilo za avtorske pravice. Za TV vem, da plačajo, ampak zanima me za internet?
V zakonu o avtorskih pravicah piše tako:
"Pravica do nadomestila
37. člen
(1) Avtor ima pravico do primernega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje in za fotokopiranje svojega dela, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe iz 50. člena tega zakona.
...
(4) S fotokopiranjem po tem členu so izenačene druge podobne tehnike reproduciranja, z napravami za tonsko in vizualno snemanje so izenačene druge naprave, ki omogočajo isti učinek.
..."
Sklepam, da glede na možnost interneta s katerim lahko prenašaš svoje legalne kopije drugim uporabnikom, da bi lahko internet zapadel v ta 4. odstavek.
Ker mam T-2 pa me zanima konkretno pri njih kako je s tem. Mogoče kdo razpolaga s temi infomacijami?
nadomestilo za avtorske pravice
- Fry
- Legenda
- T-2: Že imam
- Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
- Kraj: Koper
Re: nadomestilo za avtorske pravice
Mislim da si marsikaj narobe razumel.
Med ostalim tudi to:
T-2 ničesar ne predvaja ali prenaša. To počno kvečjemu uporabniki.
Med uporabnike pa štejem tudi lastnike internetnih strani, ki lahko dajejo na svoje strani tudi avtorske vsebine s soglasjem avtorja in za primerno odškodnino.
Če to počno brez vednosti avtorja so seveda tudi kazensko odgovorni.
Lastnik internetnih strani pa ni T-2 (razen svoje).
Med ostalim tudi to:
T-2 ničesar ne predvaja ali prenaša. To počno kvečjemu uporabniki.
Med uporabnike pa štejem tudi lastnike internetnih strani, ki lahko dajejo na svoje strani tudi avtorske vsebine s soglasjem avtorja in za primerno odškodnino.
Če to počno brez vednosti avtorja so seveda tudi kazensko odgovorni.
Lastnik internetnih strani pa ni T-2 (razen svoje).
Ne nisem tko mislil.
Vem, da T-2 nič ne prenaša in ni odgovoren za to kar mi prenašamo.
Tako kot ko kupiš medij (CD, DVD) in (skenerje, razne snemalnike, tudi pri vsaki kopiji v fotokopirnicah) je v ceno všteto nadomestilo za avtorske pravice drugih (ne glede na to, da kopiraš svoje lastno avtorsko delo). Tako, da to na koncu plačamo uporabniki, ampak je skrito - všteto v ceno - tako da veliko ljudi tega ne ve.
Zato bi rad vedel, če je tako tudi pri plačevanju naročnine za internet. Mogoče pa je tudi tu všteto v ceno nadomestilo za avtorske pravice, glede na to koliko se med uporabniki delijo avtorsko zaščitena dela. Ni dvakrat za rečt, da se niso kakšna združenja avtorjev že tako zmenila z ponudniki interneta. Lahko, da je skrito, kako zakonsko določeno ali pogodbeno...
Ne vem, zato me pa zanima in bi rad to informacijo.
Vem, da T-2 nič ne prenaša in ni odgovoren za to kar mi prenašamo.
Tako kot ko kupiš medij (CD, DVD) in (skenerje, razne snemalnike, tudi pri vsaki kopiji v fotokopirnicah) je v ceno všteto nadomestilo za avtorske pravice drugih (ne glede na to, da kopiraš svoje lastno avtorsko delo). Tako, da to na koncu plačamo uporabniki, ampak je skrito - všteto v ceno - tako da veliko ljudi tega ne ve.
Zato bi rad vedel, če je tako tudi pri plačevanju naročnine za internet. Mogoče pa je tudi tu všteto v ceno nadomestilo za avtorske pravice, glede na to koliko se med uporabniki delijo avtorsko zaščitena dela. Ni dvakrat za rečt, da se niso kakšna združenja avtorjev že tako zmenila z ponudniki interneta. Lahko, da je skrito, kako zakonsko določeno ali pogodbeno...
Ne vem, zato me pa zanima in bi rad to informacijo.
-
- Starešina
- T-2: Že imam
- Paket: Optika 100/10
Ne! V naročnini imaš samo stroške pretoka podatkov. Predstavljaj si, da plačuješ cestnino (enkrat na mesec). Kar prevažaš je pa tvoj problem. Če boš neavtorizirano širil naokoli slike, klnige, glasbene posnetke, ali filme, boš hitro dobil inšpektorje ali špecialce na vrata! 

Optika 100/10