Odgovor
Napisal/-a obiskis » 20. Jul 2008 ob 13:03
tole z zaščitami je znanost zase, še strokovnjaki govorijo različno
pred leti ko smo kupovali drage modeme, da smo dobili 33 in pozneje 42k,
potem smo dobili ISDN in telekom je priložil zaščito, potem je prišel ADSL,
delala je še zmeraj ISDN zaščita, prišel ADSL2 in VDSL in o zaščitah skoraj ni
podatka, vsak se znajde po svoje.
Ko smo imeli PTSN in satelitsko, smo 2x pobrali stelak in zavarovalnica ni nič
plačala, potem smo se odločili, da izvedemo ozemljilo, ki bo samo za TK naprave.
V času do ADSL2 in VSDL, sem po neurju, samo zamenjal par cevnih varovalk in
začel uporabljati naprej. Kaj pa sedaj Siolov ADSL2 pri 1024 dela še z zaščito,
pri VDSL pa ne gre ker smo dokaj daleč od centrale, dogradil sem odvodnike in dodal
Ethernet zaščito, zaenkrat še ni bilo problema. Za krajše dolžine in pri dobrem linku
prodajajo zaščite VDSL, koliko pa pomaga nimam podatkov.
V glavnem, T2jevci so samo zminirali T1 in njihove zaščite, niso pa s svoje strani nič
storili oz. dali napotke za izvedbo varovanja. Enako kot krovce ne briga če železna streha
ni ozemljena, oz. priklopljena na strelovod.
Res da sem bil presenečen ob zadnjem servisu, da so uspeli T2jevci pridobiti inštrumente,
vendar bi lahko bili bolj poučeni o načinih varovanja, saj mi je prvo obtožil zaščite, šele
potem je ugotovil, da je parica od omarice do hiše fuč.
Oplaščenih kablov nisem zasledil na gorenjskem, razen če so koga priklopili kar z mrežnim kablom.
Napisano je iz osebnih izkušen, ne povsem po strokovnih dognanjih, saj bi zadevo po tem morali rešiti
že pri elektro, ne da imajo samo smernice, krovcih in še komu. Nobenega ne briga (tudi T2) in noben ni
kriv ....
Če ima kdo kakšen uporaben nasvet, nadgradnjo, itd, se priporočam, več lljudi več ve. Tudi T2 bi lahko sodeloval
uradno ali tudi neuradno. Saj ko poči ne poči samo pri T2, gre tudi malo naokoli in k sosedu.