CATV na T-2ju?

Vse o T-2 IP televiziji
poiuztrewq

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 31. Avg 2008 ob 11:47

shocK napisal/-a:
Navadni Nimda napisal/-a:Pozabljaš, da so taki konverterji bistveno dražji kot eno-frekvenčni. ;-)
Kateri konvertorje točno misliš? Če misliš tisti BIDI SFP moduli se kar motiš.
Ti verjetno misliš zgolj transceiverje... pomoje je pri premaknitvi CATV signala malo bolj zakomplicirano kot zgolj transceiver za optiko... ;)

shocK
Faca
Prispevkov: 190
Pridružen: 26. Okt 2006 ob 18:01
T-2: Že imam

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a shocK » 31. Avg 2008 ob 15:18

Pa v kakšni premaknitvi signala vi govorite?

poiuztrewq

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 31. Avg 2008 ob 15:30

Če hočeš ti poslati po optičnem vlaknu analogni modulirani signal, ki se uporablja za kabelski prenos TV programov, ga moraš na strani ISPja premakniti v frekvenčno področje svetlobe, ki se pošilja po optičnih vlaknih.

Optično vlakno lahko namreč prenaša le določen spekter valovnih dolžin, tako da ne moreš ti poslati vanj radijskih valov in pričakovat, da se bodo pojavili na drugi strani. Zato se kolikor je meni znano za take prenose uporablja premik in nato spet nazaj pri uporabniku, da lahko gleda TV direkt preko klasičnega analognega tunerja.

SFP (small form-factor pluggable) transceiverji pa se uporabljajo zgolj zato, da en digitalni prenos spremeniš v drugačnega. Pri prenosu analogne kabelske preko optičnega vlakna pa je potrebno malo več kot zgolj to.

Če sem kje zgrešil, bi seveda prosil da me kdo popravi...:)
LPd

Uporabniški avatar
korenje
Model
Prispevkov: 277
Pridružen: 5. Jun 2006 ob 21:44
T-2: Že imam
Paket: 10/2
Kraj: Ljubljana

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a korenje » 31. Avg 2008 ob 15:33

lol. meni je znano samo digitalno delovanje preko optike. torej se paket frekvenc spremeni v digitalno obliko in pošlje na drugo stran, kjer se pretvori nazaj v analogno.

poiuztrewq

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 31. Avg 2008 ob 15:34

Mogoče sem ga usekal mimo, sem rekel naj me kdo popravi.

Ampak si intuitivno nekako ne predstavljam, kako bi lahko simultano 80 analognih zmoduliranih kanalov prenesel v digitalni obliki in jih nato spet konvertal nazaj brez izgub. :hmm:

Edit: Konec koncev, preko optike se prenaša več valovnih dolžin naenkrat, če se ne motim? Ne glede na vsebino... In kakšne svinjske ADCje in DACe pa potemtakem uporabljajo, da analogna CATV preko FTTH dejansko deluje?

kokica2000
Legenda
Prispevkov: 1286
Pridružen: 17. Sep 2006 ob 12:58
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO na FTTH
Kraj: Ljubljana

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a kokica2000 » 31. Avg 2008 ob 20:33

Ne, dpavli, korenje ga je pihnil mimo. Ni nobenih pretvornikov, ampak se dejansko prenaša analogni signal po vlaknu (zadeva se imenuje RF over glass http://connectedhome2go.com/2007/11/27/ ... -the-home/).

shocK
Faca
Prispevkov: 190
Pridružen: 26. Okt 2006 ob 18:01
T-2: Že imam

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a shocK » 31. Avg 2008 ob 21:18

Nevem koliko od vas se dejansko ukvarja z optiko oz tehnologijo, ki se ukvarja s tem. Samo zgleda da lih prav dosti ne. Neke govorite o premikanju signala v frekvenčni prostor itd. No če bi bil zloben bi vprašal od vas kako se to naredi ampak ne bom. Na hitro bom povedal kako se to dela. Vzamemo en laser, ki oddaja svetlobo točno na valovni dolžini 1550 oz katerem koli prostem kanalu na DWDM spektru. No nato na tem laserju damo takšen tok čez da nastavimo našo željeno delovno točko ( I = (I_max laserja)/2). No nato laserju vzporedno pripeljemo analogni RF signal, ki bo amplitudno moduliral optični. In to je to. Če pogledaš kako je to preprosto boš videl da taki konvektorji niso tako dragi, kot tukaj marsikateri od vas misli. Tisti 800MHz pas ki potrebuje analogna TV ni niti toliko dosti.

shocK
Faca
Prispevkov: 190
Pridružen: 26. Okt 2006 ob 18:01
T-2: Že imam

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a shocK » 31. Avg 2008 ob 21:32

Aja pa še to, nekdo je spraševal kako je s signalom po optiki, z ojačanjem itd. Za analogno tv oz za en tv kanal mora biti signal močan 50 dBc (dBc = nosilec/šum v dB ) in za DVB-C pa 35 dBc. Skratka en multiplex v DVB-C tehniki ima lahko 30x slabše pogoje kot analogni signal (SNR je 30x manjši). Kar pa se tiče ojačanja preko optike lahko samo povem da EDFA ojačevalniki imajo 7 dB šumno število, kar pa ni dosti boleče če ojačaš RF signal na optiki.

kokica2000
Legenda
Prispevkov: 1286
Pridružen: 17. Sep 2006 ob 12:58
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO na FTTH
Kraj: Ljubljana

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a kokica2000 » 31. Avg 2008 ob 21:35

Kar v preprostem jeziku pomeni, da preko optičnega vlakna prenašamo analogni signal. O tem sem jaz govoril.

poiuztrewq

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 31. Avg 2008 ob 21:46

shocK napisal/-a:Nevem koliko od vas se dejansko ukvarja z optiko oz tehnologijo, ki se ukvarja s tem. Samo zgleda da lih prav dosti ne.
Dobro opažaš. Verjetno si tudi opazil, da odkrivamo toplo vodo in da se lovimo, ker smo radovedni in ne zato, ker bi radi pametovali.

shocK napisal/-a:Neke govorite o premikanju signala v frekvenčni prostor itd.
O tem sem govoril jaz edini. Zdelo se mi je namreč, da je prenos CATV preko FTTH analogen, vendar tudi da se analogni signal na tistih 100MHz kot ga ima analogna TV nekako ne bo prenesel čez vlakno. Intuitivno sem torej pomislil, da je verjetno treba spekter signala premakniti višje, da se ga lahko pošlje, nato pa spet v original, zato da se lahko gleda. Če si že picajzlast, sem govoril o premiku signala po frekvenci, in ne v frekvenčni prostor (karkoli že naj bi po tvojem to pomenilo).

shocK napisal/-a:No če bi bil zloben bi vprašal od vas kako se to naredi ampak ne bom.
Hvala ti, res si dober.

shocK napisal/-a:Na hitro bom povedal kako se to dela. Vzamemo en laser, ki oddaja svetlobo točno na valovni dolžini 1550 oz katerem koli prostem kanalu na DWDM spektru. No nato na tem laserju damo takšen tok čez da nastavimo našo željeno delovno točko ( I = (I_max laserja)/2). No nato laserju vzporedno pripeljemo analogni RF signal, ki bo amplitudno moduliral optični. In to je to. Če pogledaš kako je to preprosto boš videl da taki konvektorji niso tako dragi, kot tukaj marsikateri od vas misli. Tisti 800MHz pas ki potrebuje analogna TV ni niti toliko dosti.
No, evo, to je pa že boljše. Niti pomislil nisem, da se lahko zadevo reši tako.

LPd

shocK
Faca
Prispevkov: 190
Pridružen: 26. Okt 2006 ob 18:01
T-2: Že imam

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a shocK » 31. Avg 2008 ob 22:11

Ja sem picajzat. In kako se premika signal po frekvenci? Vem pa da se da signal preslikat iz enega frekvenčnega prostora v drugega in nazaj. Toliko o picajarjenju.

poiuztrewq

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 31. Avg 2008 ob 22:22

Ne vem, nisem poznavalec. Ugibam, da ga demoduliraš in zmoduliraš z drugačno frekvenco? Res ne vem, si pa poskušam predstavljati.

Sicer pa nisem govoril o teoretičnih preslikavah med prostori (jw, s, z). Ti pa si to mislil?

shocK
Faca
Prispevkov: 190
Pridružen: 26. Okt 2006 ob 18:01
T-2: Že imam

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a shocK » 31. Avg 2008 ob 23:11

No kar hočem povedat v tej temi je da CATV na optiki ni niti toliko zgrešena stvar. Pred leti, ko se je T-2 pojavil na trgu je bila res edina logična izbira IPTV. Saj takrat CATV sistem preko optike je bil drag. Zdaj ko pa se je začelo bolj prodajat LCD TV oz plazme Full HD in podobno je prisilila kablaše da tudi oni kaj okrenejo glede tega, da bi njihovi uporabniki gledali HDTV kanale. To predvsem mislim na DVB-C sistemu. Ne vidim neke hude probleme da bi T-2 implementiral CATV rešitev v njihov sistem. Edino kar bi potrebovali bi bilo cca 40 DVB-C oddajnikov (4 kanale na en MUX) + nekakšen RF muxer + optoelektrični pretvornik. Kar pa se tiče televizorjev pa itak imaš že Sonyjeve TVje, ki imajo že notri integriran DVB-C in DVB-t tuner vgrajenega. Skratka T-2ju ne bi bilo potrebno poskrbet za kake STB-je kot to dela zdaj za IPTV sistem.
No edina negativna stvar v celotni zgodbi je to da s tem izgubiš tisto interaktivnost.

P.S.: v taki rešitvi ne bi bilo nikakršne izgube v kvaliteti slike.

Uporabniški avatar
invictus_slo
Novinec
Prispevkov: 16
Pridružen: 13. Jun 2008 ob 09:52
T-2: Že imam
Paket: optika - trojček HD
Kraj: Kranj

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a invictus_slo » 1. Sep 2008 ob 10:13

Če hočete prenašati več valovnih dolžin po optiki, to stane kar precej denarja. Kaj je to si preberite tukaj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wavelength ... ltiplexing

Naprave za to so precej drage ...

Kar uporablja SiOL je prenos signala na eni optiki za TV (enosmerna komunikacija), dostop do interneta in telefon pa gre po drugi optiki (half duplex - ker drugače ne gre dvosmerna komunikacija).

V končni fazi je za uporabnika vseeno kaj ima doma (sploh če so vse naprave zastonj), ampak za ponudnika pa to pomeni podvajanje infrastrukture. Pretvorba TV kanalov v optično kabelsko TV niti ni tako poceni, ker rabiš precej enih pretvornikov, ojačevalnikov, ipd. eletro naprav, ki stanejo dosti denarja.

Če pa uporabljaš IP TV, se lahko dogovoriš z TV kanalov, da ti pošilja digitalen signal, in tako potrebuješ samo pretvornik v pravi format (MPEG2, MPEG4) in pravilno nastavljen routing. Pa si zaključil z infrastrukturo za nadaljnih n-let. Povečuješ samo še zmogljivost naprav in pasovno širino. Simpl as pasulj ...

Glede na to, da bo v bodoči slika digitalna, se pa kockasti sliki ne bo dalo nikjer izognit.
LP I.

shocK
Faca
Prispevkov: 190
Pridružen: 26. Okt 2006 ob 18:01
T-2: Že imam

Re: CATV na T-2ju?

Odgovor Napisal/-a shocK » 1. Sep 2008 ob 10:49

Half duplex na optiki? Ne, oni samo imajo BIDI (BI-DIrectional) module. Skratka oddaja na eni valovni dolžini sprejema na drugi, skratka full duplex.

Kar se tiče pretvornikov , ojačevalnih elementov itd, moraš gledat kaj dejansko pomeni ISP-ju, saj posledično pomeni manjšo število STB. Rečemo da stane hipotetično en STB T-2ju 150€ in se odloči da gre na tak tip rešitve 10k uporabnikov. To pomeni da bo s tem prišparal 1,5 MIO €. Dvomim da pa toliko stane taka oprema za CATV.

Odgovori