Odgovor
Napisal/-a peterp » 18. Maj 2010 ob 10:45
Zanima me, ali je kakšna varanta pri VDSL1 da je na istem kablu tako internet kot TV signal. V tem primeru ima dotična oseba brezčasni VDSL1 (2xTV in 2xPC). Problem je v tem, da dodatnega UTP kabla dejansko ni mogoče potegniti (je prevelika razdalja in še osnovni UTP kabel ni v cevi), poleg tega je UTP kabel že sedaj razdeljen, tako da gre po istem kablu 2x ethernet (2x po štiri žice na enem UTP kablu). Ena od možnosti kolikor vem je router z 2x WAN porti, pa tudi v tem primeru mora router podpirati multicast promet. Našel sem jih nekaj, vendar so cene vseh nad 300€. Cenejšega nisem našel. Zanima pa me, ali je možno priklopiti v navadni router (npr. WRT54GL) v WAN port internet, v enega od LAN portov pa TV signal. Ali bi v tem primeru na ostalih LAN portih bil tako internet kot TV signal ali ne? Ali bi takšna kombinacija sploh delala? Oziroma, ali je možna kakšna druga kombinacija z dodatnim routerjem+switchem, s katero je možno "združiti" internet + TV signal, tako da sta na izhodnih portih dodatnega switcha in/ali routerja oba signala? Oseba ima VDSL1, odaljena je od centrale 300m in rekli so ji, da ne more dobiti VDSL2. Bo pa naročila še en dodatni TV vmesnik, tako da bo imela potem vsega skupaj 3 TV vmesnike. Problem nastane na obeh PC-jih, kjer pa žal varianta z dvema mrežnima karticama odpade zaradi tega, ker je v omenjenem primeru žal nemogoče povleči dodaten UTP kabel do računalnika. Obstaja kakšen uporabik na VDSL1, ki je na nek način združil oba signala - internet+TV? Če ja, potem bi res rad izvedel kako se to lahko naredi (cenovno nekje do 100€). PS: vprašanje za insiderje - ali modem SVM 104 nima možnosti nastavitev kaj se pošilja na posamezne porte, oz. je to tehnično mogoče samo je politika firme takšna, da se to ne dela? Jaz imam sicer optiko, prej sem imel VDSL2, tako da se mi doslej ni bilo treba ukvarjati z dvoje mrežnih kartic in kabli.
Zadnjič spremenil
peterp, dne 18. Maj 2010 ob 11:21, skupaj popravljeno 1 krat.