Tehnika in kablovje

Splošni pogovori o T-2
ledeni
Novinec
T-2: Še nimam

Tehnika in kablovje

Odgovor Napisal/-a ledeni » 7. Avg 2007 ob 15:36

lp

Resno razmišljam da bi vzel T2 telefon, net in TV. Situacija je sledeča. Trenutno imam siolov ADSL in ISDN. V vsaki sobi je napeljan kabel za telefon in kabelsko. Ker sem v hiši je vsak aparat v drugi sobi; dva računalnika v 3. nadstropju, prvi telefon v drugem, drugi telefon v prvem, prav tako en TV. Drugi TV je v pritličju. Kaj je s kablovjem? Nerodno je vlečti kabel iz ene sobe v drugo in temu bi se rad izognil. Bi pa rad obdržal oba telefonska aparata in imel preko routerja povezana rač.

T2_Delavec
Starešina
T-2: Že imam
Paket: Optika 100/10

Re: Tehnika in kablovje

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 7. Avg 2007 ob 16:03

Kar je pomembno na VDSL je to, da ni NOBENIH razvodov za telefonsko parico. Le-ta naj bo čimbližje vhodu v stanovanje in tam na bo priklopljen modem, odvečne krake tlefonske napeljave pa odcvikaj (če si jaz prav predstavljam tvoj problem). Od modema naprej pa lahko napelješ UTP kable po obstoječih trasah in nimaš več nobenih problemov s tem!
Optika 100/10

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina

Odgovor Napisal/-a Krypto » 8. Avg 2007 ob 11:38

Tam kjer imaš trenutno NTBA postajo, pride signal v hišo (oz. je to direktni dovod). Tja kjer je sedaj priklopljen NTBA pride modem od T-2. Vsa ostala oprema nato pride priklopljena na modem od T-2, tudi telefoni in TV. Predvidevam da imaš ISDN telefone, za kar boš potreboval ISDN vmesnik, oziroma če maš analogne rabiš PSTN vmesnik, v katerega lahko potem priklopiš obstoječe kable, rabil boš le RJ11 razdelilec da boš oba telefona dal na ISDN vmesnik (http://www.le-tehnika.si/index.php?loca ... 731&pId=90). Do routerja in do TV aparatov vlečeš UTP kabel.

Uporabniški avatar
Boro
Znanec
Paket: Paket T4 Giga 20/2 Mbps
Kraj: Vrhnika

Odgovor Napisal/-a Boro » 10. Avg 2007 ob 14:11

mene pa zanima postopek zamenjave kabla od omarice ( ne vem kje se nahaja ) do vtičnice ( modema ) trenutno v hišo pride kabel sive barve notri tri žičke vse skupi staro približno 30 let,vem da to opravlja Gratel ampak kako se izvede naročilo ?
Slika

T2_Delavec
Starešina

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 10. Avg 2007 ob 14:13

Na Gratel, ampak telekomova hčerinska firma GVO to dela. Pokliči jih, vendar boš moral nekaj plačati. Ti bodo pa naredili tako kot je treba. Glej da vse pretestiraš, predno jih spustiš iz hiše.
Optika 100/10

Uporabniški avatar
Boro
Znanec

Odgovor Napisal/-a Boro » 10. Avg 2007 ob 15:03

a sem napisal Gratel , sory sem mislil GVO he ,he ,he
hvana NN
Slika

Uporabniški avatar
Boro
Znanec

Odgovor Napisal/-a Boro » 10. Avg 2007 ob 18:16

Evo, ko čakam ponedeljek da pokličem GVO za menjavo kabla sem se lotil ( s pomočjo sineta ) zamenjave hišne inštalacije.Namreč prej sem od vtičnice do modema imel kabla 25 metrov, zdej sem pa modem postavil pri vtičnici ( 50 cm UTP - ko mi bodo napelali nov kabel bom dal direktno ) iz modema pa prek UTP-ja do switcha , naprej pa na dva računalnika in do telefona, speed test kaže občutno boljše rezultate kot prej,s tem da mi pri T-2ju zaradi premejhnega uploada (verjetno je to bila posledica vse moje predpotopne inštalacije )niso odprli pipco do konca zaradi stabilnosti.ampak sedaj ko je hišno kablovje porihtano bom verjetno prosil da mi če je možno dvignejo prenos kokar gre,opomnil bi pa to da telefon praktično ne uporabljamo.
Slika

T2_Delavec
Starešina

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 10. Avg 2007 ob 19:14

Hoho! Tole so pa dobre novice. Lahko mi napišeš na Zasebna svojo številko priključka in bom pogledal. Ne morem pa nič spreminjati. :)
Optika 100/10

Uporabniški avatar
Boro
Znanec

Odgovor Napisal/-a Boro » 14. Avg 2007 ob 07:14

Včeraj sem klical na GVO da vidim kako gre naročanje za zamenjavo kablov pa mi mamca po telefonu pove da pač napišem po meilu da naročam zamenjavo kabla ,navedem naslov in to je to.Zanima me če gdo od vas ima izkušnje s tem,koliko časa bo treba čakat,oziroma ali me bodo kaj kontaktirali preden pridejo,številko gsm-ja sem tudi napisal za kontakt.
Slika

Mlchk
Faca
Paket: 4/1 + IP Telefonija + IP TV
Kraj: Škofja Loka

Odgovor Napisal/-a Mlchk » 14. Avg 2007 ob 11:50

Potem, ko ti zamenjajo - povej še kakšni so stroški..pa kako je potekalo vse skupaj. :)
Slika

T2_Delavec
Starešina

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 14. Avg 2007 ob 13:38

GVO: predno pričnejo rofkati se je treba zmeniti za ceno z njimi. :)
Optika 100/10

Uporabniški avatar
borut
Guru
Paket: 4Mbit/512Kbit

Odgovor Napisal/-a borut » 14. Avg 2007 ob 15:27

Hm... bom kr tuki napisu, da bom temo zadel... :twisted:

Kaj morem nardit, če po stanovanju sploh še nimam napeljanih kablov, bo pa optika priključena?

Kšn nasvet... :razz:

A bo zadost, če v vsako sobo dam po dva UTP kabla (za net+TV)?
Slika

Uporabniški avatar
Cobane
Nergač
Paket: Tadrazga

Odgovor Napisal/-a Cobane » 16. Avg 2007 ob 06:03

Odvisno je od tega, kaj bi rad naredil...

Do optičnega switcha (Milana) prideta dva fibra, od switcha naprej pa so UTP kabli. Če stanovanje še gradiš, je smiselno položiti podometne električne cevi. Če je omet že na svojem mestu, ga najborž ne boš razbijal in boš položil nadometne kanale. Smiselno jih je položiti nekam za rob, da jih ne boš gledal 24 ur na dan.

2 UTP kabla po sobi sta dovolj. Če boš imel kdaj potrebo po več kot dveh IP napravah, boš lahko v vsakem UTP kablu izkoristil še preostale 4 neizkoriščene žice (2 parici).
Vse čestitke T-2ju. Nosečnica, ki bi imela toliko poporodnih težav, bi bila že zdavnaj pokojna! :rtmT2:

Uporabniški avatar
borut
Guru
Paket: 4Mbit/512Kbit

Odgovor Napisal/-a borut » 16. Avg 2007 ob 15:45

Cobane napisal/-a:Odvisno je od tega, kaj bi rad naredil...

Do optičnega switcha (Milana) prideta dva fibra, od switcha naprej pa so UTP kabli. Če stanovanje še gradiš, je smiselno položiti podometne električne cevi. Če je omet že na svojem mestu, ga najborž ne boš razbijal in boš položil nadometne kanale. Smiselno jih je položiti nekam za rob, da jih ne boš gledal 24 ur na dan.

2 UTP kabla po sobi sta dovolj. Če boš imel kdaj potrebo po več kot dveh IP napravah, boš lahko v vsakem UTP kablu izkoristil še preostale 4 neizkoriščene žice (2 parici).
Stanovanje ni novo. (Prušnikova)

a tedvajevci to spelejo sami, al morm na svoje stroške? :oops:
Slika

Uporabniški avatar
Cobane
Nergač
Paket: Tadrazga

Odgovor Napisal/-a Cobane » 17. Avg 2007 ob 05:26

Fibra do Milana ja, UTPje od Milana naprej pa pomoje samo provizorično, da ti pokažejo, da stvar dela. Noben ti ne bo šel 2 uri polagat kablov in jih dajat v kanalčke. Notranja inštalacija je tvoja stvar - ali jo boš sam položil ali pa boš plačal s.p.ju, ki se s tem ukvarja.

P.S. Siol je še slabši. Me je glih včeraj klicala kolegica, da je vzela trio paket na Siolu, pa ji Siolov pobec ni uštimal interneta, ker se mu ni dalo vstaviti mrežno kartico v računalnik in zadevo nastaviti - kao, da to ni njegova stvar. Sedaj je pa mene prosila, če bi ji tole uštimal. Glih toliko je manjkalo, da ji nisem zabrusil, da zakaj se pa ni prej na mene spomnila, ko se je odločala še za ponudnika... da sedaj sem pa dober, ko je na pol narejeno.
Vse čestitke T-2ju. Nosečnica, ki bi imela toliko poporodnih težav, bi bila že zdavnaj pokojna! :rtmT2:

Odgovori