LCD TV in povezave

Vse o T-2 IP televiziji
Odgovori
staropramen
Novinec
T-2: Že imam

LCD TV in povezave

Odgovor Napisal/-a staropramen » 27. Mar 2008 ob 01:47

Pozdravljeni!

Dosti sem že prebral o tem pa mi še vedno ni vse jasno. Prosil, bi če mi lahko kdo odgovori na naslednja vprašanja oz. mi da kak uporaben link, kjer je to napisano v razumljivem jeziku. :D

Kupil sem nov LCD TV pa me zanima kako ga je najbolje povezati. Sedaj sem ga povezal z motorolo vmesnikov preko CINCH kablov (rumen za video in rdeč in bel za avdio).
Ko je to vse povezano lahko gledam TV preko enega od AV (EXT) na TV-ju. Ali je to pravilno za doseganje najboljše slike?
Vse to pač ko dam MENU je pod analog. Kaj pa digitalno? Ker je na daljincu od TV-ja tudi za digitalno. Kaj bi to sploh blo?
A za gledat programe v HD morem imeti HD vmesnik(un od t2 za 2€ na mesec), ni dovol HD TV? Če nabavim ta vmesnik potem bom videl HD samo na tistih kanalih kjer to ponujajo....to je recimo niti 10 ne vem če jih je kot mi sedaj kaže ko brskam po programski shemi t2.

Kaj pa povezava PC na TV. Kakšna je razlika v povezavi z S-VHS kablom in DVI-HMDI?

V glavnem če povzamem:
Imam: LCD TV (Philips), vmesnik motorola navaden, cinch kable za avdio in video.
Kako sedaj najbolje nastavit moj TV? Predvsem tisto z digitalnim me zanima, kaj in kako, ker mi ni čisto jasno kaj to sploh je.

Če gledam tv kr preko unga EXT in potem uporabljam daljinec od motorole za skakat po programih morem imet 2 daljinca in še nekatere funkcije od TV-ja odpadejo potem....

andrejs
Guru
Paket: 10/1 + 2xISDN + 2xUMTS + IPTV
Kraj: Maribor - Limbuš

Re: LCD TV in povezave

Odgovor Napisal/-a andrejs » 27. Mar 2008 ob 05:47

Glede same povezave bi ti težko svetoval ke pač ne uporabljam IPTV. Drugače pa ni samo odvisno samo od kablov katere uporabljaš ampak tudi od tipa signala. Recimo da uporabiš SCART kabel lahko prenašaš signal v obliki COMPOSITE ali pa S-Video. Osebno mnenje je pa takšno (od slabšega k boljšemu) Chinch, Scart ali S-Video, HDMI. Čeprav ravno nevemkakšnega izbolšanja slike ne boš doživel (govorim pač o priklopu brez HDMI, slednjega še nisem sprobal, vse je bolj odvisno od kvalitete signala). Pri gledanju digitalne televizije imaš pač televizor vedno vklopljen na enega od AV vhodov ker ti pač STB daje signal v AV obliki (nekateri sicer omogočajo tudi priklop na TV z RF antenskim kablom) v tem primeru imaš pač signal na TV iz STB-ja na enem kanalu, ponavadi je slika nekoliko slabša.
Na TV-ju praviš da imaš analog in digital, analog je namenjen sprejemu analognih TV postaj (hišna antena, CATV), digitalni pa za sprejem (DVB-T, DVB-C ali DVB-S) signalov, odvisno pač kakšen tuner ima tvoj TV vgrajen. V 99% televizorjev je vgrajen DVB-T tuner kateri omogoča sprejem digitalne TV preko zemeljskih oddajnikov. Tako da če priklopiš na TV lahko potem na določenih področjih slovenije spremljaš digitalno TV kateri signal prihaja po zraku, Kaj več o DVB-T v sloveniji najdeš TUKAJ ali TUKAJ. V tvojem primeru pač uporabljaš IPTV katerij je sicer digitalna TV vendar z samim sistemom DVB-T nima nič skupnega. Paziti moraš tudi ker DVB-T signal katerega oddaja RTVSLO (MPEG4) ni enak DVB-T (MPEG2) signalu kateri se pač uporablja po celi evropi, naši so pač spet nekaj posebnega. Tako ponavadi DVB-T sprejemniki ne znajo dekodirati MPEG4 signala, na nekaterih TV-jih se lahko uporabi dodatna CI-MPEG4 dekodirna kartica kateri bi naj rešila problem, vednar mora TV to funkcijo podpirati in prav tako imeti CI režo v katero lahko to kartico vtakneš.
Za samo spremljanje HD programov moraš imeti drugi STB, katerega posebaj doplačaš. Določene HD programe potem doplačaš še posebaj. Točno koliko HD programov lahko spremljaš nebi vedel, kaj dosti ne.
Pri sami povezavi PC - TV pa je DVI - HDMI vsekakor boljša izbira kot na S-Video. Če bi za priklop uporabil Chinch, Scart ali S-Video se ti na TV prenaša slika v video obliki, omejitev je standard PAL kateri ima zelo nizko reselucijo zato je slika sicer pri predvajanju videa iz pc sicer še uporabna ko pa bi želel TV uporabiti za monitor pa se zgodi da žal sliko zelo popači ker pa TV ne zna prikazati enake resulucije kot monitor.
V kakšni obliki potuje signal iz DVI - HDMI ti mora potrditi pač kakšen strokovnjak kateri je imel opravka z HDMI-jem. Drugače pa imajo nekateri TV-ji tudi možnost priklopa računalnika direktno na TV z DSUB ali DVI konektorjem. V tem primeru je slika bistveno boljša kot z uporabo AV kabla, ker se pač signal na TV prenaša kot računalniška slika, prav tako ti PC zazna televizor kot pravi monitor, tako si potem na PC-ju nastaviš resulucijo na identično kot pač ti podpira TV.
Glede daljincev pa je tako kot si napisal v bistvu potrebuješ dva (isto kot je bilo pred leti ko si recimo za gledanje TV-ja uporabljal VCR, ker ti pač TV ni omogočal sprejama vseh kanalov, tudi takrat si za spremembo programov uporabil en daljinec za ostale TV funkcije pa drugega). V nekaterih daljincih lahko uporabiš pač kode od drugih proizvajalcev in si tako delno preprogramiraš daljinca da ti določen funkcije uporablja od drugega daljinca. Čeprav najboljša varijanta so ti kakšni univerzalni daljinci katere si potem sam sprogramiraš in nastaviš, eden takšnih je Logitech Harmony o katerem se je že dosti tudi pisalo na tem forumu, v tem primeru pač lahko uporabiš en daljinec za vse naprave pri hiši (dobro vse ravno ne ker pač imajo ponavadi omejitev koliko naprav lahko krmiliš, čeprav je ta omejitev ponavadi na okrog 10).

Povzetek
- z samimi kabli razen HDMI ne boš profitiral veliko pri kvaliteti slike
- če boš uporabil HDMI boš moral uporabiti HD STB katerega moraš doplačati uporaben pa bo samo za HD programe, ker klasičnih SD programov ne boš spremljal preko HDMI kabla (določene omejitve HD motorole, kaj več si preberi tudi tukaj na forumu)
- digitalna TV pri tebi nima nobene funkcije za IPTV razen če bi kupil TV kateri bi že imel vgrajen IPTV digitalni tuner, pa še ta bi moral biti potem podprt z strani T2-ja.
- pri daljincih pa si pač dobil še enega več na mizo, tako da če želiš udobje si pač umisli univerzalca ali pa jih začneš zlagati na mizo kot sem jih jaz (TV+DVD+STB+VCR+DVD Rec, AV Reciver)
Slika

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Paket: 600/100 Mbit/s 2x TV

Odgovor Napisal/-a kitl » 27. Mar 2008 ob 08:41

HDMI je najboljše drugače pa scart.
Slika

Lp, Kitl

mali-40
Legenda
T-2: Še nimam
Paket: FTTH 20/20 T1
Kraj: koroška

Odgovor Napisal/-a mali-40 » 27. Mar 2008 ob 08:51

Probaj priklopit preko scarta bo malenkost boljša slika kot pri cinchu,sam imam Philipsov LCD in imam motorolo priklopljeno prko scarta,dobil sem ga zraven motorole.za HD programe pa moraš imet dovolj pasovne širine drugač ne dobiš HD motorole 1910.

staropramen
Novinec

Odgovor Napisal/-a staropramen » 27. Mar 2008 ob 09:59

andrejs, hvala za obširen odgovor.

Sem probal na začetku tudi preko scarta poveza, pa se mi je zdela slika na cicnh boljša. Res da sem gledal par sekund :D. Bom probal še enkrat scart, pa imet vsakega en da, pa bom potem videl.

Torej če hočem gledat DVT-B za naši SLO1 in SLO2 moram vklopit zemeljsko anteno? NAj si pihajo v rit....

Že tukaj na t2 se mi zdi da ima SLO med slabšimi slikami.

Pa še eno vprašanje,....za nastavitev glasnosti.....kako bi naštimal uni equalizer......ker na enih programih je ql, na enih pa prau malo preveč nizkoh tonov (tam kjer ponavadi govorijo kaj,.....poročila, komentator tekme,....)

LP

andrejs
Guru
Paket: 10/1 + 2xISDN + 2xUMTS + IPTV
Kraj: Maribor - Limbuš

Odgovor Napisal/-a andrejs » 27. Mar 2008 ob 14:58

Ja če hočeš gledat DVB-T moraš priklopit navadno anteno, probaš lahko kar z sobno. Vendar se prej pozanimaj če slučajno tvoj TV podpira mpeg4, ker če ne bo isto kot da DVB-T-ja sploh nimaš.

Slika za SLO1 in 2 je pač takšna kot je RTVSLO oddaja za sprejem preko satelita, Slabša slika, manj podatkov za prenest. Manj podatkov ceneje za RTV ko mora plačati uporabo satelita. Je pa krivec tudi T2 ker pač po liniji najmanjšega upora (je pač najceneje) sliko jemlje preko satelita čeprav ima še druge možnosti.

Za visoke in nizke tone boš pa vsaj pomoje kaj težko naredil, glede na to da če bi že lahko kaj nastavil to velja khrati za vse programe, tako da ko preklopiš bi moral ponovno nastaviti za drugi program. Koliko pa sem slišal je še večji problem v odstopanjih v glasnosti posameznih programov.
Slika

staropramen
Novinec

Odgovor Napisal/-a staropramen » 27. Mar 2008 ob 15:08

Sej ima TV smart audio, pa sem pogruntal kako se pogleda kaj je nastavljeno pod unimi nastavitvami od TV (movie, news, music,...) in sem neki vmes naštimal tvko da zdej imam 4 varjante ki lahko z enim gumbom preklapljam med njimi.....hvala vseeno!

Odgovori