tehnično vprašanje

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
error7891
Novinec
T-2: Še nimam

tehnično vprašanje

Odgovor Napisal/-a error7891 » 23. Jul 2008 ob 11:41

Živjo! Sedaj imam ISDN telefonijo in ADSL internet, želel bi pa imeti IP telefonijo in VDSL internet. Problem je v tem da je sedaj telefon v drugem prostoru kot pa je ADSL modem, do njega pa vodi navaden telefonski kabel. Kolikor vem, gre do IP telefona UTP kabel, tega pa ne mislim vleči po hiši (pravkar vse prebeljeno :mad: ). Ali obstaja kakšen spliter kot ga imam sedaj pri ISDN-ju da bi lahko do modema imel navaden telefonski kabel, do IP telefona pa bi potem bilo vseeno kaj bi bilo, saj bi bil spliter zraven telefona. Torej verjetno potem iz modema ne bi šel kabel do telefona, temveč iz spliterja.
Kaj pa če bi uporabil kar router z dvema vhodoma za telefonski kabel?

hvala za odgovore :)

andrejs
Guru
T-2: Že imam
Paket: 10/1 + 2xISDN + 2xUMTS + IPTV
Kraj: Maribor - Limbuš

Re: tehnično vprašanje

Odgovor Napisal/-a andrejs » 23. Jul 2008 ob 11:56

žal spliterja ni da bi uporabljal navadni kabel za IP telefonijo.

pa kaj obstoječi telefon z navadnim kablom je PSTN ali ISDN (ker za ISDN ravno nimaš več navadnega kabla)

drugače pa lahko uporabiš IP telefonijo pa ustrezni vmesnik in gor priklopiš obstoječi telefon. Tako ne rabiš menjati kabla imaš pa še vedno IP telefonijo pri hiši.
edina omejitev je pri tem da imaš ševedno PSTN ali ISDN telefonijo (nimaš funkcij IP telefonije, imaš pa še vedno ceno IP telefonije, ker je tako edina prednost)
Slika

error7891
Novinec

Odgovor Napisal/-a error7891 » 23. Jul 2008 ob 12:20

Tako imam sedaj:

Slika

Do zgornjega nadstropja gre le EN telefonski kabel in tudi kasneje to želim. Spodaj je čisto vseeno koliko kablov je. Ali obstaja kakšna rešitev? Če obstaja bi prosil še za shemo povezav. :D

Uporabniški avatar
nathanhund
Guru
Paket: migriral na A1
Kraj: Poljčane

Odgovor Napisal/-a nathanhund » 23. Jul 2008 ob 12:28

ja omisli si brezžični isdn telefon pa je problem rešen, t-2 ti pa bo zraven modema dal še patona, no tak sem jaz rešil to :pivo:
LP Robert

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina

Odgovor Napisal/-a Krypto » 23. Jul 2008 ob 13:22

Od pattona do telefona(obstoječega) gre lahko tud flat kabel (4 žile), se pravi isti ki je bil do sedaj. Razlika je samo v tem da je zdaj šel iz splitterja, zdej bo pa iz Pattona.

error7891
Novinec

Odgovor Napisal/-a error7891 » 23. Jul 2008 ob 13:37

Mogoče sem že malo tečen, ampak zadeve ne razumem najbolje. Narisal sem še eno skico, na kateri je edino telefonski kabel ki je med nadstropjema. Ali lahko kdo dopolni shemo kako bo to izgledalo potem. Pač problem je verjetno v tem, da je telefonska vtičnica v spodnjem nadstropju in ne tam kot je modem. Kolikor sem gledal je patton samo zato, da lahko uporabljam ISDN telefon. Zaradi mene mi lahko T-2 da nov IP telefon. ISDN telefonije ne potrebujem, saj bom potem imel IP telefonijo.
tnx ;-)

Slika

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina

Odgovor Napisal/-a Krypto » 23. Jul 2008 ob 14:31

Ok, v tem primeru imaš težavo. Modem je najbolje, da je čimbližje vtičnici. Če že mora biti v zgornjem nadstropju pa je nujno da imaš od vtičnice do modema UTP kabel, ker boš v nasprotnem primeru lahko imel probleme s sinhronizacijo. Če hočeš imeti IP telefon, bo šel prav tako iz modema po UTP kablu, tako da če bi bil modem zgoraj rabiš v vsakem primeru vlečt UTP kabel še 1x dol.

error7891
Novinec

Odgovor Napisal/-a error7891 » 23. Jul 2008 ob 14:46

Ok. Hvala za odgovore. Potem je pa zgleda edina rešitev da modem prestavim dol in kupim še en wireless router in imam brezžično omrežje. Kater wireless router je pa dober? Sam gledam tega vigorja http://www.telos.si/draytek/Vigor2900VG.htm. Želim routerja ki ga ne bo potrebno vsakih par ur resetirati tudi ob velikem prometu, cena pa niti ni toliko pomembna.

Razor
Nadebudnež
Paket: Brezčasni VDSL
Kraj: Ajdovščina

Odgovor Napisal/-a Razor » 23. Jul 2008 ob 14:59

Slika
Slika
Slika
» MG.

Uporabniški avatar
nathanhund
Guru
Paket: migriral na A1
Kraj: Poljčane

Odgovor Napisal/-a nathanhund » 23. Jul 2008 ob 16:59

ne vem kaj ne razumeš narediš lahko čisto isto kot imam jaz
2. nadstropje-modem+paton+siemens gigaset sx100, vse to je skupaj povezano na računalniški mizi
1. nadstropje dodatna brezžična slušalka z polnilcem
LP Robert

andrejs
Guru
Paket: 10/1 + 2xISDN + 2xUMTS + IPTV
Kraj: Maribor - Limbuš

Odgovor Napisal/-a andrejs » 23. Jul 2008 ob 19:15

problem nastane ko želiš zagotoviti boljšo sinhronizacijo modema in imaš modem v drugem nadstropju priključen preko flat kabla.

pa kaj imaš obstoječi kabel med 1 in 2 madstropjem vzidan kar v steno ali kaj. ker če ga imaš v cevi starega ven potegneš, prej pa na konec pritrdiš 2x novi utp kabel in problem je rešen.
Slika

Uporabniški avatar
Mark
T-2jevec
Paket: Oranžni King

Odgovor Napisal/-a Mark » 23. Jul 2008 ob 22:39

Modem pusti spodaj, ti bo boljše delovalo! Glede telefona pa, če želiš imeti vrvični IP aparat boš mogel potegniti do njega UTP! Lahko pa naročiš pstn/fax vmesnik, ki ga imaš zraven modema in v zgornje nadstropje po obstoječi interni priklopiš PSTN telefon (npr. Panasonic)!

SpaceOne
Novinec
Paket: 4/512

Odgovor Napisal/-a SpaceOne » 24. Jul 2008 ob 19:53

A ne moreš utp kabel razdelit na dva kanala (vsak po 4 žice) ?

In tako vlečeš od tel.vtičnice do modema in nazaj v 1. štuk po enem kablu.

robbe
Faca

Odgovor Napisal/-a robbe » 25. Jul 2008 ob 08:16

Ne ne moreš.

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Paket: Oranžni optimum BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Odgovor Napisal/-a RobertM » 25. Jul 2008 ob 21:40

Kaj ne mores :roll:

Tastu sem po enemu paru spravil linijo do modema,po drugemu paru analogno linijo nazaj,po preostalih dveh parih pa IP-TV - dela ko bomba na cca 15m UTP :pivo:
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

Odgovori