Nekaj napotkov

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
m
Novinec
T-2: Še nimam
Kraj: obala

Nekaj napotkov

Odgovor Napisal/-a m » 27. Jun 2006 ob 21:41

Pozdravljeni,

Sem tik pred oddajo naročila oz. poizvedbe na T2 in imam nekaj vprašanj, upam, da niso že bila v forumu objavljena, ter bo kdo odgovoril nanje:

1) ISDN bi rad obdržal in me zanima ali je res, da vpliva na kvaliteto signala oz. na kakovost storitev?

2) Ali je IP-telefonija res še v povojih, torej razna šumenja, piskanja, prekinjanja in podobno? Je res, da se ob dvigu slušalke upočasni internetna komunikacija?

3) Sedaj imam Siolov ADSL in me zanima koliko časa preteče v povprečju transakcija od Siola na T-2? Predvsem me zanima koliko časa bom brez internetne povezave.

4) Ali potrebujem za priklop še kaj posebnega razen maksimalno 1m dolgega telefonskega kabla, nobene napeljave v bližini, nobenih aparatur?

5) V primeru, da se odrečem ISDN-ju, kaj mi ostane potem od tega? Mi Telekom pobere popolnoma vse, telefon in obe škatlici, ki sta sedaj na zidu? Če pobere obe škatlici, kam se potem priklopi T2 opremo? Bo mojster "žice zvezal" ali se moram sam znajti?
ISDN sem kupil pred nekaj več kot 2 leti, bila je akcija ISDN+ADSL, pogodba je potekla.

6) Kako je s T2 telefoni? Če bi hotel 2 telefona in bi ju želel sam kupiti, moram biti na kaj pozoren? Lahko kupim navadne telefone ali moram vzeti ISDN oz. VoIP telefone?

7) Je kdo imel kakšne komplikacije v zadnjem času zaradi take in drugačne nenavadne zavrnitve?

8) Od centrale sem oddaljen cca. 130m (po žicah) (zračna razdalja pa nekaj več kot 80m), če bi vzel internet (10/4) ter telefonijo, ali lahko pričakujem, da bo vse delalo s polno hitrostjo, tako kot T2 to ponuja?
Blok je iz poznih '70ih, pred cca. 15 leti so popravljali napeljavo od centrale, pred cca 7 leti pa preuredili, dogradili ter obnovili centralo.

Če kaj pomaga, mi recimo ADSL deluje brez problema, v dveh letih je bil samo 1 izpad, še takrat je bila skoraj cela Primorska brez neta, drugače pa vedno delalo BP, tudi telefon.

9)Ali je možno pridobiti 2 IP-ja, enega dinamičnega drugega statičnega? Če je to možno, kako se potem poveže ter skonfigurira zadeva? Doma imam že 1 router, 1 računalnik bi povezal direkt na modem ali karkoli pač dajo zraven in bi imel fiksni IP, druge pa na router in bi si delili dinamični IP.
Če ima kdo izkušnje glede tega se priporočam.

To bi bilo zaenkrat vse, upam, da nisem koga razjezil, če sem ponovil kakšno vprašanje.

LP

Uporabniški avatar
KoMar
Administrator
T-2: Že imam

Odgovor Napisal/-a KoMar » 27. Jun 2006 ob 22:06

Živjo in dobrodošel na forumu! :)

Kratki odgovori, če si neučakan (jz pa gledam fuzbal in nimam cajta pisat ;))

1. Ne
2. Da in da
3. Lahko si 1 dan ali več mesecev, odvisno od sreče
4. Ne
5. (ti bo kdo drug povedal)
6. Vzameš lahko navaden ali ISDN telefon
7. Imaš v neki drugi temi napisano
8. 10/4 ti bo nedvomno delalo
9. Mislim, da to ne bo šlo

gulikoza
Starešina
Paket: 50/50 FTTH

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 27. Jun 2006 ob 23:11

2. Ne in ne. Sam imam IP telefonijo od novembra lani, nič ne šumi in prekinja. Internetna komunikacija se ne upočasni, glede na tvojo razdaljo bi moral imeti več kot zadosti bandwidtha
5. Telefoni ti ostanejo, v najslabšem primeru na žice pritisneš en konektor (ki stane 18sit)
6. Odvisno kaj naročiš. Če naročiš ISDN vmesnik lahko uporabiš zdajšne telefone, lahko naročiš PTSN vmesnik in kupiš analogne telefone, ali pa kupiš dodaten IP telefon (ki so pa samo žični zaenkrat)
8. Na taki razdalji dobiš lahko celo 30-40Mbit...
Slika Optika od 30.5.2008

T2_Delavec
Starešina
Paket: Optika 100/10

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 27. Jun 2006 ob 23:23

@M:

Na tej razdalji, se ti bo modem postavil tkole ene 60/15, pa boš lahko donwloadal 10/4 mega, gledal 3 navadne TV, pa še HDTV na VLCju (vse naenkrat, ko boš hkrati telefoniral na dveh telefonih).

Če imaš dosti pasovne širine in stabilno linijo (pri tej razdalji je to razumljivo), je telefon povsem neproblematičen. Predlagam, da odpoveš ISDN in vzameš IP telefonijo, ki je cenejša in sodobnejša. Če te moti, da lahko zmanjka elektrike - IP telefonija je 2 jurja in pol cenejša od ISDN (brez klicev). UPS pa košta 20 jurjev in na njega lahko obesiš telefon in modem ter PC. Torej prineseš notri v 7 mesecih. :)
Optika 100/10

mitja_i
Starešina
Paket: Brezčasni VDSL, paket TV+tel
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mitja_i » 28. Jun 2006 ob 12:42

1) Da, Telekom vgrajuje na centrale slabe splitterje, in še te včasih narobe zveže. Splitterji, ki jih Telekom namesti v priključni točki (v stanovanju) pa tudi niso ravno najkvalitetnejši. Težave se pojavljajo predvsem na ISDN in na razdaljah večjih od 700m.
2) NE in NE
3) T-2 da naročilo za odklop Siola in preklop telefona za isti dan
4) rabiš električni priključek za modem in za switch, če bš vzel še kaj poleg interneta
5) Telekom pobere vse. Mora pa vzpostaviti prejšnje stanje = namestiti navadno telefonsko vtičnico.
6) lahko vzameš VoIP telefon, lahko uporabljaš ISDN telefon, lahko uporabljaš navadne telefone - po želji.
7) v zadnjem času je vedno manj komplikacij.
8 na tej razdalji bi lahko delalo v redu tudi, če obdržiš ISDN in uporabljaš splitter. Zaradi nezanesljivosti splitterjev pa lahko zadeve delujejo precej slabše. Raje odjavi ISDN. Standardi za telefonsko napeljavo ne vključujejo pogojev za prenos VDSL signala in tako ne moreš vedeti v kakšnem stanju je. Oprema na centrali je last T-2 in ni starejša od 8 mesecev.
9)Ne, lahko vzameš statičnega ali dva dinamična. Če imaš router vzameš statičnega, ki potem naprej dodeljuje IP vsem lokalnim računalnikom, ki delujejo v lokalni mreži
Slika (doma)
Slika (mobilno)
Slika (2. priključek)

m
Novinec

Odgovor Napisal/-a m » 28. Jun 2006 ob 15:49

Najlepša hvala za odgovore.

Torej, ISDN bom preklical in vzel T2 telefonijo ter internet, vzel bi tudi TV ampak manjkajo ključni trije italijanski programi :(

Glede IP naslovov. Ali res ni možno pridobiti oba? Kakšen dodatni paket oz. doplačilo?
Potem bi kupil še hub in iz modema priklopil na hub, iz 1 LAN port od hub-a na server drugi LAN port pa na router, iz routerja bi potem lahko priklopil še druge kompe, torej bi server imel statični IP, računalniki na routerju pa dinamični IP.

Nekje sem tole izbrskal:
Na opremo, ki jo prejmete v uporabo in je last T-2, je možno priključiti stikala, IP telefone, TV komunikatorje (settop box) in do dva računalnika ali usmerjevalnika, ki preko protokola DHCP dobita javna IP naslova. Po želji je možno dobiti en statični IP naslov, ki ga določi T-2 in si ga stranka ročno vpiše na omrežni vmesnik. Po dogovoru pa je možno dobiti tudi več statičnih IP številk
Torej 2 statična sta možna, zakaj pa naj ne bi bilo možno imeti 1 statični in 1 dinamični IP?

No, da se vrnem na vprašanja:

Od opreme dobim:
Uporabnik bo uporabljal IP telefon:
V uporabo prejme VDSL modem in en IP telefonski aparat. V primeru, da ima VDSL modem le en izhod, dobi uporabnik v uporabo tudi CPE napravo (omrežno stikalo).
Modem, IP telefon ter, če ima modem 1 izhod še CPE. Sklepam, da vse to potrebuje še električno napajanje. Tukaj pa nastane problem, ker na hodniku, kjer so vtičnice za telefon, nimamo niti enega priključka za elektriko :(

Tole je približen tloris stanovanja:

Slika

Rdeče = vtičnica za telefon
Zeleno = električna vtičnica v dnevni sobi
Modro = modem
Rumeno = vrata

Torej, jaz bi potegnil kabel vtaknil v vtičnico v dnevni sobi, ter ga skozi luknjo v zidu potegnil do hodnika, tam bi potem lahko postavil vso T2 opremo, je tako?
Sedaj, ali je boljše, da tudi router postavim na hodnik in iz routerja 1 UTP kabel v sobo do računalnika ali je boljše iz modema napeljati UTP kabel do routerja v sobi in potem samo priklopiti kratek UTP kabel od modema do kompa? Razdalja po kablih pa je cca. 15m, ker gre nad okvirjem vrat, da lepše zgleda.
Telekom pobere vse. Mora pa vzpostaviti prejšnje stanje = namestiti navadno telefonsko vtičnico.
Ah, jaz sem prej malce zabluzil. Vtičnica v zidu je ostala ista, kot prej, ko smo imeli navadni telefon, Telekom je dal samo 1 škatlico s tremi priključki, 1 vhod in 2 izhoda, v vhod gre kabelček iz vtičnice, iz izhodov pa gre en v modem drugi v drugo škatlo na zidu, iz tam pa en kabel v telefon.
Tudi, če poberejo vse kar so prinesli, mi tvičnica v zidu ostane, za vzpostavitev ISDN-ja pe ne vem kaj so delali, kabli so ostali isti, vse je ostalo isto...

še enkrat hvala

LP

gulikoza
Starešina
Paket: 50/50 FTTH

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 28. Jun 2006 ob 16:57

IPji se dodeljujejo preko DHCP, ni nasilnih prekinitev kot pri siolu. Če boš imel server prižgan nonstop je možno da bo imel ves čas isti IP...ni pa nobenega zagotovila. Tako da mogoče prideš skos z dvemi dinamičnimi IPji...

Če boš naročil še telefonijo boš zraven dobil switch Vood (ki seveda tudi potrebuje napajanje). Predlagam ti da modem postaviš čimbližje telefonski vtičnici (da bo manj težav), ostalo opremo pa lahko porazporediš kjerkoli saj so od modema naprej UTP kabli (brez izgub, do 100m dolžine). Vood tako postaviš recimo tam kjer boš imel telefon, potem pa naprej pelješ še kable do računalnika, routerja, etc...
Slika Optika od 30.5.2008

m
Novinec

Odgovor Napisal/-a m » 28. Jun 2006 ob 23:12

Glede telefonov (v primeru odjave ISDN-ja, z uporabo T-2 telefona in priloženega aparata):
Ali je podprt prikaz identitete klicočega? Ali se da blokirati klice s skrito številko?

Hvala

LP

FRAN
Faca
Paket: oranžni diamant HBO
Kraj: Slov. Konjice, zračna optika

Odgovor Napisal/-a FRAN » 1. Jul 2006 ob 17:44

V primeru odjave ISDN telefonije pri Telekomu, lahko ISDN telefon uporabljaš tudi preko IP telefonije na T-2 :D Obvezno moraš naročiti ISDN vmesnik pri T-2 že pri prvem naročilu storitev :wink: , pri naknadnem naročilu je potrebno plačati 30kSIT :!: Podprt je prikaz identitete klicočega :D

LP
Slika

m
Novinec

Odgovor Napisal/-a m » 1. Jul 2006 ob 21:07

Ali Telekom ne vzame telefona, če je bil kupljen v akciji?

Kako naročim ta vmesnik pri T2?
V obrazcu izberem ISDN, Obkrožim NE, da ne želim odbržati priključka in da ne želim prenesti številke. Je to dovolj n obrazcu ali moram kaj specifično zahtevati?

Kaj pa njihov telefon? Tudi podpira identiteto klicočega ali ne?

Hvala

LP

FRAN
Faca
Paket: oranžni diamant HBO
Kraj: Slov. Konjice, zračna optika

Odgovor Napisal/-a FRAN » 2. Jul 2006 ob 00:02

Telefon je tvoj čeprav si ga kupil v akciji :D. Preveri samo, za kako dolgo si podpisal pogodbo (če si), da boš uporabljal storitve pri Telekomu (morebitna pogodbena kazen).

V elektronskem obrazcu izberi, da naročaš telefon in koliko priključkov. Ker na obrazcu ni druge možnosti, vpiši pod Dodatne storitve naročam ISDN vmesnik za uporabo ISDN telefonskega aparata.

VSI telefoni, ki imajo funkcijo za prikaz identitete klicočega, prikažejo številko na internetni telefoniji T-2 :!:

LP
Slika

m
Novinec

Odgovor Napisal/-a m » 4. Sep 2006 ob 17:05

Pozdravljeni, minilo je kar nekaj časa od mojega povpraševanja, ampak med "počitnicami" ni bilo časa, sedaj je september in lahko oddam prošnjo na T-2.

Glede TV:
Naročnina 3.000 SIT 12,52 EUR
Najemnina za vsak dodatni STB vmesnik 500 SIT 2,09 EUR
Če prav razumem:
Če vzamemo priklop za 1 TV plačujemo 3000 SIT/mesec, če pa vzamemo priklop za 2 TV, pa plačujemo 3000 SIT + 500 SIT za drugi STB?

ALi je pri vsem tem, možno napeljati TV tudi na računalnik ali se ne da? Ker moji večinoma gledajo poročila, jaz pa bi kdaj pogledal kak discovery.

Telefonija:
Telefonija: telefon
število tel. priključkov:
število PSTN/FAX vmesnikov:
Tole piše v elektronski prijavi, sedaj imamo ISDN, za število priključkov vpišem 1, ker želimo 1 telefon, kaj pa za PSTN/FAX vmesnik? NImamo faxa, telefon bi itak vzeli od T2. Je v mojem primeru tukaj potrebno kaj vpisati?

(VDSL)
Mesečni strošek, bi potem zgledal takole:
10 Mbps / 4 Mbps 12.000 SIT
+
(Telefon)
Naročnina 1. priključek:
1.000 SIT (4,17 EUR)
+
(2× TV)
Naročnina 3.000 SIT
Najemnina za vsak dodatni STB vmesnik 500 SIT
_______________________________________________-
16.500 SIT + cena pogovorov na telefonu.

Je to prav ali se TV plača za vsak priključek 3k SIT?

Pa, če kdo ve ali se je čakalna doba v tem času kaj skrajšala (je Telekom začel popuščati ali še ni).

Hvala in lep pozdrav

T2_Delavec
Starešina
Paket: Optika 100/10

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 4. Sep 2006 ob 17:10

Ne, TV je 3.000, plus 500 za vsak dodatni Amino. Prav si zračunal. Le hrabro na čakanje! :)
Optika 100/10

Odgovori