Pomoč - napeljevanje kablov za optiko

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
alscdz
Začetnik
T-2: Že imam
Paket: FTTH - optika 20/20

Pomoč - napeljevanje kablov za optiko

Odgovor Napisal/-a alscdz » 1. Okt 2009 ob 09:24

Pozdravljeni,
moja situacija: v stanovanju imam vse stene razkopane, saj mi prenavljajo celotno električno "omrežje". Poleg elektrike bom napeljeval tudi UTP kable za T2 optiko, ki jo imam že naročeno. Zanima me sledeče, kaj mi priporočate da napeljem. V mislih imam sledeče: tam kjer bo prišel switch v stanovanje bo zraven nameščen wireless router (tu ni kaj debatirat, tuki pride kratek UTP). Za televizijo mislim napeljati UTP v dnevno sobo, ter še ene UTP v spalnico (just in case). Zdej pa imam sledeča vprašanja:
1) En UTP v dnevno je dovolj? Kaj bi lahko imel od tega, da potegnem dva?
2) Ali naj za vsak primer vseeno položim tudi koaksialni kabel? Mislite, da koaksialca nikoli več ne bom potreboval?
3) Je UTP kabel lahko v istem kanalu kot elektrika (dolžina do dnevne sobe je slabih 10m kabla)
4) Kateri UTP kabel? cat6 ali cat5e?
5) Kako zgleda ta T2 switch, ki mi ga bodo namestili v stanovanje? Če prav razumem ima 1 optični vhod in 2 UTP izhoda (internet + TV)? Ali se motim?

Res hvala za vse odgovore!

Uporabniški avatar
Malkec
T-2jevec / Moderator
Paket: T4 TERA 100/20 FTTH
Kraj: Maribor

Re: Pomoč - napeljevanje kablov za optiko

Odgovor Napisal/-a Malkec » 1. Okt 2009 ob 09:31

1) 1 TV vmesnik potrebuje 1 utp kabel. Jaz bi za vsak slučaj napeleljal še enega, če boš slučajno potreboval za računalnik
2) Pomoje ne.
3) Tole je stvar polemike. Nekateri poročajo o motnjah, za vsak slučaj bi se tukaj dal kak sftp kabel namesto navadnega utpja.
4) Načeloma ni neke omembe vredne razlike (s sedanjimi napravami)
5) Optični switch ima 8 utp izhodov.

Uporabniški avatar
Balonar
Guru
Paket: 8/1, 2x IP TV, IP Telefon
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Balonar » 1. Okt 2009 ob 09:32

če imaš stene razkopane si položi cevi notri .. une upogljive, ko jih lahko pelješ kakor hočeš .. kaj pa veš, kaj boš rabil potegniti v sosednjo sobo čez eno ali dve leti .. ko imaš cevi položene si pa car ..

Uporabniški avatar
Malkec
T-2jevec / Moderator
Paket: T4 TERA 100/20 FTTH
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Malkec » 1. Okt 2009 ob 09:34

Milan pa zgleda takole:

Slika

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Odgovor Napisal/-a NoName » 1. Okt 2009 ob 09:37

1) jaz bi vlekel po dva, ce ne celo tri (je pa vse odvisno od tvojih potreb). cena ups kabla se mi ne zdi tako visoka, ce kupujes nadometne/podometne utp vticnice, pa ponavadi dobis taksne, ki imajo dva prikljucka
2) koaksijalc nima vec kaj delat pri tej tehnologiji, odsvetujem
3) ce imas moznost, vleci loceno, drugace bo pa delalo tudi, ce vleces skupaj
4) dolgorocno gledano, bolje cat6, ce te pa stiska za denar, pol pa cat5e
5) viewtopic.php?f=1&t=47 ce poscrollas dol, najdi besedico MILAN, ima en opticni vhod ter 8 izhodov
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina

Odgovor Napisal/-a Krypto » 1. Okt 2009 ob 09:48

1. Cev se ponavadi vleče vsaj ena rezerva od tega kar misliš imeti. Cev ki ni v uporabi lahko tudi zagipsaš in uporabiš ko pride do potrebe. Po isti cevi lahko vlečeš recimo 2 utp kabla, ki jih združiš na eni vtičnici kot je napisal NoName.
2. Če imaš optiko, mislim da ni več dileme in ga ne boš rabil.
3. Utp kabla in kablov za elektriko se NE daje v isto cev.
4. Cat 5e ima gigabitni standard, kar bo za tvoje potrebe za lep čas dovolj. V primeru novih standardov boš pač vlekel kabel ven in menjal z novim.
5....

Odgovori