Samodejni izklop STB ob izklopu televizije

Vse o T-2 IP televiziji
heretik
Začetnik
T-2: Že imam
Paket: T3 MEGA

Samodejni izklop STB ob izklopu televizije

Odgovor Napisal/-a heretik » 25. Jun 2014 ob 13:25

Pozdrav,
to je moj prvi post na tem forumu. Preiskal sem ogromno tem, ampak odgovora na moj problem nisem našel.

Imam namreč takšen problem:
Živim v hiši, razdeljeni v dve stanovanji. V zgornjem stanovanju imajo T3 MEGA paket, v spodnjem pa imam souporabo njihovega interneta - in sicer brezžičen most iz njihovega do mojega routerja (oba sta wrt54g + tomato). Internet je 10/1 - ampak samo takrat, ko je stb ugasnjen, sicer hitrost pade na cca 1 megabit, včasih dva, verjetno odvisno od kanalov, ki jih gledajo (smo daleč od centrale). Ker imajo podnevi TV večinoma prižgan, jaz pa iz interneta pobiram velike količine podatkov, sem se pač sprijaznil, da bom downloadal le ponoči. Problem pa nastane, ker jim nikakor ne morem dopovedat, da se spomnejo ugasnit stb, ko gredo spat oz. ko ugasnejo tv. Ko jih opomnem se spomnejo, vendar je čez par dni spet vse prižgano 24/7.

Ker mi zaradi tega cele tedne računalnik gori brezveze (pobira z 10% hitrostjo), sem se odločil, da jim naredim neke vrste "stikalo", ki bi jim izklopilo STB, takrat, ko imajo ugasnjen TV. Je to že kdo poskušal?

Njihov TV ima USB port, ki ga ne uporabljajo. Kot sem izmeril, dobi USB 5v napetost ko je TV prižgan, sicer nima napajanja. Teh 5V bi lahko komot povezal z relejem, ki bi prižgal STB skupaj s TV. Napajanje bi lahko prekinil že pri 230V ali pa med napajalnikom in STB. Lahko bi naredil tudi stikalo, ki prekine podatkovni kabel do STBja. Zanima me, če sta ti dve opciji sploh ok, namreč ko sem nazadnje preizkušal izklop STBja iz elektrike, sem imel občutek, da je internet deloval z enako hitrostjo še naprej, razen če sem resetiral modem/router. Enako sem opazil, ko sem iz STBja potegnil podatkovni kabel. Ko pa ga ugasnem z daljincem, se hitrost interneta večinoma povrne v celoti, ampak še takrat ne vedno.

Pa še nekaj, ko STB izklopim iz elektrike in ga ponovno priklopim, se vedno znova pojavi tista izbira profila... se da temu izogniti?

Ima kdo kakšno idejo, kako lahko rešim tole?
Resnično rabim ponoči 10M linijo, ni pomembno zakaj.

Nekaj malega znanja iz elektronike imam, tako da lahko tudi odprem STB in uporabim kakšne notranje kontakte za izklop/vklop, če obstajajo.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Paket: imam

Re: Samodejni izklop STB ob izklopu televizije

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 25. Jun 2014 ob 13:31

ne ne ne.... pusti usb pa to.

enostavna rešitev:

na svojem STBju: si nalozi njihov profil ....in potem v nastavitvah izberi ohranjevalnik zaslona na 2h (2h je lih prav, če 2h ne bodo "pipali" daljinca bo sprejemnik ugasnil prenos podatkov)
oz. nastavi vseh profilih nastavi 2h

heretik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a heretik » 25. Jun 2014 ob 14:07

"Na svojem STBju" - STB imajo samo zgoraj, jaz sem brez televizije, ker je linija prešvoh.
Grem pa lahko komot gor poštimat to zadevo, tako da to ni problem.

Ohranjevalnik zaslona, zanimivo, nisem sploh vedel da ta funkcija obstaja.
To je torej podobno tisti funkciji na TVju, ko ti na ekranu napiše "pritisni tipko, sicer se bo tv ugasnil"?

Bom vprašal, če jim to odgovarja. Valda jim ne bo težko taknit kakšno tipko tu pa tam... upam.

Hvala za zelo hiter odgovor! :D

Skorc
Starešina
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Odgovor Napisal/-a Skorc » 25. Jun 2014 ob 14:25

To pa mora biti res nekaj "hodo dobrega" na sporedu, da 2 uri ne pipneš daljinca :) Saj je dosti, da za malenkost spremeniš glasnost. Slednje je verjetno nujno - reklame so hudo na glas posnete :)
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 25. Jun 2014 ob 14:27

ne tv vmenik se ne bo uhasnil, vklopil pa se bo ohranjevalnik zaslona, takrat se bo sprostila linija

imas pa pod profil - dodatne nastavitve profila

heretik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a heretik » 25. Jun 2014 ob 18:11

Super, hvala, bom preizkusil še danes!
:car:

starfotr
Navdušenec
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Odgovor Napisal/-a starfotr » 25. Jun 2014 ob 19:09

Lahko pa uporabiš stikalno uro, dobiš jo povsod za ceno piva. Je pa ohranjevalnik res najbolj pametna rešitev v tem primeru.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 25. Jun 2014 ob 20:05

matr si pameten.... stikalna ura, ... a zdej pa bodo v drugem stanovanju vsakič vklapljali uro oz. sej ne nehajo gledat vsakič tv ob istem času... in da ne govorim potem bodo morali še čakati da se vsakič na novo naloži tv vmesnik
Slika

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Paket: 600/100 Mbit/s 2x TV

Odgovor Napisal/-a kitl » 25. Jun 2014 ob 20:15

Lahko pa varovalko ven vržete se bo tudi ugasnil :D
Slika

Lp, Kitl

Vednik
Faca
Paket: Oranžni diamant

Odgovor Napisal/-a Vednik » 25. Jun 2014 ob 20:52

Z kakšno nadgradnjo software na STB konec leta bo verjetno omogočeno istočasno izklapljanje TV (ki podpirajo) in STB (HDMI CEC).

Uporabniški avatar
martis
Nadebudnež
Paket: T4 GIGA optika
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a martis » 26. Jun 2014 ob 13:06

Lahko pa uporabnikom drugega stanovanja kupiš univerzalnega daljinca, ki ima funkcijo MAKRO. Tako lahko z enim (dobro, dvema) pritiskoma na gumb vklopiš oziroma izklopiš več naprav.
Jaz tako z makrojem vklopim TV, potem STB, potem pa še ojačevalec. Ugasnem pa po istem vrstnem redu.
Ne rabiš nekega "vesoljskega" daljinca - jaz imam Hoferjevega za 10€ že več kot štiri leta in bela BP.

Uporabniški avatar
obiskis
Model
Paket: Kranj T4 Mega
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a obiskis » 27. Jun 2014 ob 07:37

malce ceneje bi verjetno prišel skozi z master/slave razdelilcem

na master je tv in ko je ugasnjen (standby) se slave vtičnice ugasnejo, dokler se tv spet ne prižge

starfotr
Navdušenec
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Odgovor Napisal/-a starfotr » 27. Jun 2014 ob 18:12

martis napisal/-a:Lahko pa uporabnikom drugega stanovanja kupiš univerzalnega daljinca, ki ima funkcijo MAKRO. Tako lahko z enim (dobro, dvema) pritiskoma na gumb vklopiš oziroma izklopiš več naprav.
Jaz tako z makrojem vklopim TV, potem STB, potem pa še ojačevalec. Ugasnem pa po istem vrstnem redu.
Ne rabiš nekega "vesoljskega" daljinca - jaz imam Hoferjevega za 10€ že več kot štiri leta in bela BP.
Motorola ima že univerzalca zraven. Potrebna je pa disciplina in ugašanje.

Stikalna ura je čisto v redu zadeva. Nastaviš od polnoči pa do 6h zjutraj, takrat sigurno ne gleda nobeden TVja. Pa tudi ne opaziš nalaganja STBja.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 27. Jun 2014 ob 18:23

in kaj si stem dosegu ? raje kupiš stikalno uro.... in pol gledaš upolnoči tv.... pa se ugasne.... ja bravo kaj naj rečem.

heretik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a heretik » 18. Avg 2014 ob 13:02

No da se oglasim po zrihtanem problemu...
Rešitev od MrTwelveTrees se je izkazala kot najboljši kompromis. :car:
Po dveh urah neuporabe se linija sprosti, kar je zaenkrat čisto vredu.

Bi bilo pa res še bolje, če bi se tejle STBji malo posodobili v smislu podpore za HDMI-CEC.
Moj medijski predvajalnik (temelji na raspberry pi) zna sam prižgati/ugasniti televizijo in ostalo periferijo (npr. audio opremo) preko hdmi, pa tudi upravljam lahko vse funkcije kar z daljincem od televizije. Glede na vse naprave, ki to podpirajo, in na čas v katerem živimo, mislim da bi se spodobilo imeti to funkcionalnost tudi v teh naših STB škatlicah. :D

Še eno vprašanje:
Če sem prav videl imajo zgoraj aminota, ki sploh nima hdmi izhoda, televizija pa je neka ogromna lcd z ambilightom in oh in sploh. Ali bi bila slika kaj drugačna. če bi imel stb hdmi vhod? Če prav razumem se digitalni signal iz modema tako po nepotrebnem pretvarja v analognega in v televiziji verjetno nazaj v digitalnega, to pa verjetno predstavlja izgube/popačenje?

Odgovori