To T-2 or not to T-2?

Splošni pogovori o T-2
Myself
Začetnik
T-2: Še nimam

To T-2 or not to T-2?

Odgovor Napisal/-a Myself » 8. Jan 2009 ob 18:42

Pozdravljeni!

Sem student, ki se iz bogu za nogami lezecih krajev, seli v svoje prvo stanovanje v Ljubljani. Medtem ko se starsi ukvarjajo s ploscicami v kopalnici ter kuhinjskimi napami, jaz seveda mrzlicno iscem ugodne LCD televizorje in preverjame nase vrle telekomunikacijske ponudnike in se nekako skusam odlociti za enega izmed njih, kar pa mi je kot laiku strasno zakomplicirano. Ne vem, ce sem temo odprl v pravi "sobici", tako da se za to ze vnaprej oproscam. Ker je do zdaj za vse te zadeve skrbel fotr, sem jaz seveda popolnoma zgubljen v vsem izrazoslovju, ki se nahaja na straneh siola, telemacha in t-2ja, zato se obracam na vas s parimi, najbrz povsem splosnimi in neumnimi, vprasanji. Naj povem, da sem povsem povprecen, relativno nezahteven uporabnik (tako glede interneta, kot televizije) in da imam trenutno doma 1-megabiten internet tako da bo vsakrsen napredek v mojem bodocem domovanju dobrodosel (ne pricakujem pa, da bodo filmi dol v 7 minutah - ce bi jih downloadal, seveda tega ne pocnem! - oz., da bom lahko posiljal te iste filme po mailu). No, vseeno pa imam rad, da mi internet nemoteno funkcionira (ze 1 dan brez moznosti, da si lahko pogledam rezultate NBA tekem, preberem par priljubljenih forumov in pogledam kaj se dogaja na faksu me strasansko uzalosti) z neko spodobno hitrostjo in da je na TVju slika boljsa kot na nasem 12 let starem Toshibinem sprejemniku, ki lovi 5 kanalov (6, ce stejem TV Koper s sivimi crtami).

Skratka, selim se v novozgrajen blok v Dravljah, kaksen kilometer stran od Kluba 300 oz. v neposredni blizini koncne postaje 22ke (za lazjo orientacijo). Poklical sem ze na splosne informacije in optike (sicer nimam niti najmanjsega pojma, kaj to je, ampak so mi prijatelji povedali, da je to Michael Jordan interneta in sem najprej zelel to) menda ne moram imeti, tako da mi ostane ta VDSL. Primerjal sem cene, sicer mi skoraj nic ni jasno, ampak kot sem razbral se mi za internet in televizijo najbolj splaca vzeti kar paket "Brezcasni VDSL"? Domacega telefona niti ne nameravam imeti, tako da me zanima, ce obstaja se kaksna boljsa resitev? To sem primerjal s ponudbo pri telemachu, ki za 35 EUR mesecno zagotovi naslednje: 60 televizijskih programov, internet 2Mb/384 kbps in telefon. Kot popolen analfabet glede hitrosti in kaj pomenijo predvidevam, da je ponudba t-2 5x boljsa glede interneta in precej boljsa glede TVja? Siola sicer sploh ne bi omenjal, ker jih ne prenasam, ampak ce niti t-2 niti telemach ne bosta mogoca (menda morajo najprej napraviti poizvedbe?), bom primoran spet trpeti njihovo nesposobnost, tako da naj jih postavim na zadnje mesto, z njihovimi 49 ( :o) programi (seveda brez vseh najboljsih, ki so obenem edini zanimivi - od sportnih, zabavnih do vseh zivih ostalih programov) in internetom za 30 EUR na mesec (recimo raje kar 39, ker bi itak moral vzeti se dodatne TV programe). Torej, ker se mi zdi, da je t-2 najboljsa opcija in ker vse zgleda predobro, da bi bilo res (vsa ta leta pri siolu in nekajmesecni 5-dnevni internetni izpadi te naredijo pesimista), me zanima, kako je s:

a) priklopom. Ce grem jutri podpisati pogodbo, v koliko casa lahko pricakujem, da bom lahko nemoteno gledal TV in brskal po internetu? Ker se ne bom selil, dokler ne bojo te stvari zrihtane. :) Lahko mi poveste tudi "worst-case scenario", ker mi je kljub nezahtevnosti hitrost priklopa zelo zelo zelo (zelo) pomembna. Zelo. =)
b) servisom. Ce se kaj pokvari, koliko se ponavadi caka na serviserje.
c) samim delovanjem. Kako pogosto "mece ven" internet, kako je s televizijo, itd?
d) ali je teh 36 EUR na mesec koncna cena, ali bom moral placevati se kaksen priklop, vmesnike (niti ne vem kaj so, ampak sem jih zasledil na njihovih straneh), modem, skratka karkoli? Ker bom sam placnik vseh teh zadev, sem kar naenkrat postal strasno ekonomicen, zato to vprasanje.

Pa se za konec. Nameravam si kupiti en noro znizan LGjev LCD in me zanima, ce je kaj vazno kaksne so karakteristike TVja? Da ga ne bom prehitro kupil pa mi bodo potem ob priklopu povedali, da ta absolutno ni ok in da bom, v kolikor ga ne zamenjam, moral celo zivljenje trpeti na glavo obrnjeno crno-belo sliko. Pa se link do te zadevscine, ce bi bil kdo tako prijazen in pogledal se tole zadevscino, ce je zadovoljiva in bom po priklopu lahko nemoteno uzival v vseh 140 programih osnovne programske sheme t-2 brez kaksnih dodatnih meni nepoznanih naprav: http://www.amazon.co.uk/LG-32LG3000-Wid ... B0018CYBRC oziroma http://uk.lge.com/products/model/detail ... 3000.jhtml

Se oproscam za slab humor in dolzino posta, ampak se zaradi strasne zivcnosti, da bi zaradi 5 mesecov trajajocih zapletov okoli priklopa interneta in televizije, moral se vedno ziveti s tastarimi, zatekam k taksnem nacinu komunikacije. :)

Hvala vsem za cas in odgovore!

lp

Uporabniški avatar
KoMar
Administrator
T-2: Že imam

Re: To T-2 or not to T-2?

Odgovor Napisal/-a KoMar » 8. Jan 2009 ob 19:55

Spam pobrisan. Napišite kaj, kar bo temu uporabniku pomagalo.

T2_Delavec
Starešina
Paket: Optika 100/10

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 8. Jan 2009 ob 20:21

@MySelf: pojdi v poslovalnico, zahtevaj 1/256 paket hitrosti interneta POLNO RAZVEZAN DOSTOP (brez telefona).
Tako boš imel (20+13,50) je 33,50 EUR mesečno (internet + 1xTV).
Če pa hočeš še dve kartici za mobilno telefonijo, te pa pride vse skupaj 36 EUR mesečno v okviru Brezčasnega VDSL. Nobenih drugih priključnin in skritih stroškov ni. To je končna cena, ki jo plačaš. Ker si brez vezave, lahko kadarkoli tudi odideš, če meniš, da imajo kje boljšo ponbudbo.

Če boš hotel potem kasneje večjo hitrost interneta, se bo pa preverilo, če ti razdalja od centrale to omogoča (govora je o VDSL).
Optika 100/10

voyager2
Legenda
Paket: T4 300/100 Telekom GPON
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a voyager2 » 8. Jan 2009 ob 20:30

MySelf a trenutno sploh imaš telefon od Telekoma priklopljen v novem stanovanju?

Myself
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Myself » 8. Jan 2009 ob 21:14

^^Nimam. V stanovanju ni se popolnoma nicesar.

@Navadni Nimda: hvala za pomoc. Najbrz bom res to naredil. Samo se ena malenkost, a 1/256 je primerljivo s tem, kar imam zdaj pri siolu (torej 1-megabitni internet)? Ker to je meni dejansko povsem dovolj. Sama cena mi v bistvu niti ni toliko pomembna (ker so itak vse ocitno +/- 5 EUR), bolj vazno mi je, da so normalni, kadar pride do tezav in da kolikor toliko neovirano dela zadevscina. Predvsem mi pa ze 5 let zivce pozirajo pokroviteljski serviserji, ki mislijo, da moramo pac vsi ljudje v nulo obvladati te zadeve... zaenkrat sem glede tega o t-2 slisal vecinoma dobre stvari, tako da upam, da je temu res tako.

lp

p.s.: ali mi zaupas samo se kako je z okvirnim casom priklopa. Je to 1 mesec, 2 ali mogoce kaj manj?

Uporabniški avatar
Mark
T-2jevec
Paket: Oranžni King

Odgovor Napisal/-a Mark » 8. Jan 2009 ob 21:24

Ko vrneš na T-2 veljavno pogodbo, lahko računaš dobrih 14 dni za priklop VDSL (Seveda mora Telekom Slovenije potrditi možnost priklopa, to izveš že v nekaj dneh). Postopek poizvedbe in naročila lahko spremljaš 24 ur dnevno na servisnih straneh ali klicnem centru. Lahko se obrneš tudi na neuradni forum ali pišeš kakšnemu t-2jevcu in ti bo rade volje odgovoril.

voyager2
Legenda

Odgovor Napisal/-a voyager2 » 8. Jan 2009 ob 21:34

Ker nimaš telefona oz. tel. priključka je potrebno tudi tega naročiti pri telekomu. To pomeni dodatno čakanje + strošek telekomovega priključka (ene 80 EUR če se ne motim).

Uporabniški avatar
Mark
T-2jevec

Odgovor Napisal/-a Mark » 8. Jan 2009 ob 21:47

Tudi, če nimaš aktiviranega tel. priključka se lahko pošlje poizvedbo za prd, mora pa biti urejena napeljava do omarce in tel. vtičnica v stanovanju. Če je poizvedba pozitivna, kar dosti prihraniš.

edit: vidim, da nimaš vseh pogojev. Očitno gre za novogradnjo. Zato najbolje, da se res obrneš na TS, kot je predlagal voyager2.

Myself
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Myself » 8. Jan 2009 ob 21:53

^^Emm, tudi ce vzamem to, kar mi je predlagal Navadni Nimda? Nimam namena imeti telefona. Jaz sem vedno bolj zgubljen heh... sem vedel, da bi mi prislo v zivljenju bolj prav, ce bi sel na FRI. :(

edit: Mark, telefonska vticnica je. Katerih pogojev pa nimam izpolnjenih?

@mali-40: optike ni, tako so mi rekli, ko sem poklical.
Zadnjič spremenil Myself, dne 8. Jan 2009 ob 21:56, skupaj popravljeno 2 krat.

mali-40
Legenda
Paket: FTTH 20/20 T1
Kraj: koroška

Odgovor Napisal/-a mali-40 » 8. Jan 2009 ob 21:54

Če je novogradnja je pa mogoče že optika not prvo preveri kaj sploh imaš.

voyager2
Legenda

Odgovor Napisal/-a voyager2 » 8. Jan 2009 ob 22:00

Sej bi bilo res čudno če ne bi imel vtičnice. No potem pa kar naredi kar je Nimda napisal. Seveda če si se že končno odločil za T-2.

Uporabniški avatar
Mark
T-2jevec

Odgovor Napisal/-a Mark » 8. Jan 2009 ob 22:04

Myself ti kar vprašaj, če te bo kaj zanimalo.

Pomembno je, da veš, da v kolikor želiš priključek preko VDSL moraš imeti fizično postavljeno tel. vtičnico. Preko nje te lahko vežemo dalje. Vendar to ni edini pogoj. Potrebno je imeti še prosto samostojno bakreno parico. Če v objektu še nikoli nisi imel telefona, najprej naroči telefonski priključek pri TS in označi, da ga boš nadgradil s širokopasovnim dostopom. Da te nebi dali slučajno na kakšen pcm oz. podoben sistem. Ti potrebuješ samostojno parico, na kateri boš koristil T-2 storitve (Internet + po želji IP TV). Ko je telefonski priključek vključen podaš poizvedbo na T-2. V pogodbi označiš, da želiš PRD brez prenosa številke in podpišeš pooblastilo za odjavo telefonskega priključka.

voyager2
Legenda

Odgovor Napisal/-a voyager2 » 8. Jan 2009 ob 22:08

Mark, kaj si pa potem prej mislil z izjavo "Tudi, če nimaš aktiviranega tel. priključka se lahko pošlje poizvedbo za prd" ?

Myself
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Myself » 8. Jan 2009 ob 22:10

^^Zgubil si me pri: naroci telefonski prikljucek, ko je ta vkljucen pa podaj pooblastilo, da se ga odjavi. A s tem se dobi to "bakreno parico", karkoli to ze je? Joj. Se pravi je brezveze, da jutri hodim podpisovat karkoli na t-2, ce moram najprej se to urediti s Telekomom. Jaz pa ze posiljal elektronski obrazec hehe.

edit: kaj pa je to PRD? =)

Uporabniški avatar
Mark
T-2jevec

Odgovor Napisal/-a Mark » 8. Jan 2009 ob 22:12

voyager2 napisal/-a:Mark, kaj si pa potem prej mislil z izjavo "Tudi, če nimaš aktiviranega tel. priključka se lahko pošlje poizvedbo za prd" ?
Če si imel kdaj telefon in si ga kasneje odjavil. Se pravi, da nimaš več aktiviranega imaš pa še inštalacijo.

PRD = Polno razvezan dostop (Brez telefonskega priključka in obveznosti do TS).
SRD = S tel. priključkom TS in T-2 na isti parici. Plačuješ naročnino obema.

Nekaj teh odgovorov najdeš še tule

Odgovori