Sem student, ki se iz bogu za nogami lezecih krajev, seli v svoje prvo stanovanje v Ljubljani. Medtem ko se starsi ukvarjajo s ploscicami v kopalnici ter kuhinjskimi napami, jaz seveda mrzlicno iscem ugodne LCD televizorje in preverjame nase vrle telekomunikacijske ponudnike in se nekako skusam odlociti za enega izmed njih, kar pa mi je kot laiku strasno zakomplicirano. Ne vem, ce sem temo odprl v pravi "sobici", tako da se za to ze vnaprej oproscam. Ker je do zdaj za vse te zadeve skrbel fotr, sem jaz seveda popolnoma zgubljen v vsem izrazoslovju, ki se nahaja na straneh siola, telemacha in t-2ja, zato se obracam na vas s parimi, najbrz povsem splosnimi in neumnimi, vprasanji. Naj povem, da sem povsem povprecen, relativno nezahteven uporabnik (tako glede interneta, kot televizije) in da imam trenutno doma 1-megabiten internet tako da bo vsakrsen napredek v mojem bodocem domovanju dobrodosel (ne pricakujem pa, da bodo filmi dol v 7 minutah - ce bi jih downloadal, seveda tega ne pocnem! - oz., da bom lahko posiljal te iste filme po mailu). No, vseeno pa imam rad, da mi internet nemoteno funkcionira (ze 1 dan brez moznosti, da si lahko pogledam rezultate NBA tekem, preberem par priljubljenih forumov in pogledam kaj se dogaja na faksu me strasansko uzalosti) z neko spodobno hitrostjo in da je na TVju slika boljsa kot na nasem 12 let starem Toshibinem sprejemniku, ki lovi 5 kanalov (6, ce stejem TV Koper s sivimi crtami).
Skratka, selim se v novozgrajen blok v Dravljah, kaksen kilometer stran od Kluba 300 oz. v neposredni blizini koncne postaje 22ke (za lazjo orientacijo). Poklical sem ze na splosne informacije in optike (sicer nimam niti najmanjsega pojma, kaj to je, ampak so mi prijatelji povedali, da je to Michael Jordan interneta in sem najprej zelel to) menda ne moram imeti, tako da mi ostane ta VDSL. Primerjal sem cene, sicer mi skoraj nic ni jasno, ampak kot sem razbral se mi za internet in televizijo najbolj splaca vzeti kar paket "Brezcasni VDSL"? Domacega telefona niti ne nameravam imeti, tako da me zanima, ce obstaja se kaksna boljsa resitev? To sem primerjal s ponudbo pri telemachu, ki za 35 EUR mesecno zagotovi naslednje: 60 televizijskih programov, internet 2Mb/384 kbps in telefon. Kot popolen analfabet glede hitrosti in kaj pomenijo predvidevam, da je ponudba t-2 5x boljsa glede interneta in precej boljsa glede TVja? Siola sicer sploh ne bi omenjal, ker jih ne prenasam, ampak ce niti t-2 niti telemach ne bosta mogoca (menda morajo najprej napraviti poizvedbe?), bom primoran spet trpeti njihovo nesposobnost, tako da naj jih postavim na zadnje mesto, z njihovimi 49 (

a) priklopom. Ce grem jutri podpisati pogodbo, v koliko casa lahko pricakujem, da bom lahko nemoteno gledal TV in brskal po internetu? Ker se ne bom selil, dokler ne bojo te stvari zrihtane.

b) servisom. Ce se kaj pokvari, koliko se ponavadi caka na serviserje.
c) samim delovanjem. Kako pogosto "mece ven" internet, kako je s televizijo, itd?
d) ali je teh 36 EUR na mesec koncna cena, ali bom moral placevati se kaksen priklop, vmesnike (niti ne vem kaj so, ampak sem jih zasledil na njihovih straneh), modem, skratka karkoli? Ker bom sam placnik vseh teh zadev, sem kar naenkrat postal strasno ekonomicen, zato to vprasanje.
Pa se za konec. Nameravam si kupiti en noro znizan LGjev LCD in me zanima, ce je kaj vazno kaksne so karakteristike TVja? Da ga ne bom prehitro kupil pa mi bodo potem ob priklopu povedali, da ta absolutno ni ok in da bom, v kolikor ga ne zamenjam, moral celo zivljenje trpeti na glavo obrnjeno crno-belo sliko. Pa se link do te zadevscine, ce bi bil kdo tako prijazen in pogledal se tole zadevscino, ce je zadovoljiva in bom po priklopu lahko nemoteno uzival v vseh 140 programih osnovne programske sheme t-2 brez kaksnih dodatnih meni nepoznanih naprav: http://www.amazon.co.uk/LG-32LG3000-Wid ... B0018CYBRC oziroma http://uk.lge.com/products/model/detail ... 3000.jhtml
Se oproscam za slab humor in dolzino posta, ampak se zaradi strasne zivcnosti, da bi zaradi 5 mesecov trajajocih zapletov okoli priklopa interneta in televizije, moral se vedno ziveti s tastarimi, zatekam k taksnem nacinu komunikacije.

Hvala vsem za cas in odgovore!
lp